Διεθνή

Ζελένσκι στο BBC: Ευρωπαϊκές χώρες κερδίζουν λεφτά με το αίμα των Ουκρανών

Ζελένσκι στο BBC: Ευρωπαϊκές χώρες κερδίζουν λεφτά με το αίμα των Ουκρανών

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΒΨ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο ότι «κερδίζουν τα χρήματά τους στο αίμα άλλων».

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο BBC, ο Ουκρανός πρόεδρος, ξεχώρισε τη Γερμανία και την Ουγγαρία, κατηγορώντας τις ότι μπλοκάρουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις πωλήσεις ενέργειας, από τις οποίες η Ρωσία αναμένεται να φτάσει τα 250 δισεκατομμύρια λίρες (326 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος.

«Κάποιοι από τους φίλους μας κατανοούν ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια διαφορετική στιγμή, κατά την οποία πλέον το θέμα δεν είναι τα λεφτά. Το θέμα είναι η επιβίωση», τόνισε.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για χορήγηση οπλισμού στη χώρα του. «Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοηθούν, αλλά χρειαζόμαστε τα όπλα νωρίτερα και γρηγορότερα. Η λέξη-κλειδί είναι ”τώρα”», τόνισε.

Μαριούπολη: Αγνοούνται κάτοικοι, άγνωστη η τύχη τους

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, ο Ζελένσκι είπε ότι φοβάται ότι τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες και ότι πολλοί εξαφανίστηκαν, αφού αντικατέστησαν τα διαβατήριά τους με ρωσικά και τους πήραν κάπου στη Ρωσία. Κάποιοι καταλήγουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, άλλοι σε κάποιες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει την τύχη τους. Και κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι αυτοί που σκοτώθηκαν.

«Μπορούν να μας σκοτώσουν, αλλά θα πεθάνουν κι αυτοί»

Οι σφαγές στην Μπούκα μειώνουν την πιθανότητα επιτυχία των συνομιλιών

Σχετικά με την Μπούκα, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι σφαγές που έγιναν εκεί μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων. «Δεν θα έχουν πολλές ευκαιρίες ακόμα να μιλήσουν μαζί μας οι Ρώσοι», ανέφερε.

Για τα εγκλήματα, κατηγόρησε τον Πούτιν και τον ρωσικό στρατό, τους οποίους χαρακτήρισε «εγκληματίες πολέμου».

Ο Ζελένσκι κατέληξε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα στα ανατολικά της χώρας αντικατοπτρίζει «την πιο δύσκολη στιγμή για τον ουκρανικό στρατό, αλλά εκεί είναι που έχουμε αναπτύξει τις πιο ισχυρές μας μονάδες».

«Μπορούν να μας καταστρέψουν, αλλά θα απαντήσουμε. Μπορούν να σκοτώσουν, αλλά θα πεθάνουν κι αυτοί. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο ήρθαν» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους Ρώσους.

Ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας-Γερμανίας

Παράλληλα, λίγα 24ωρα μετά τις πληροφορίες περί άρνησης του Ουκρανού προέδρου να δεχθεί τον Γερμανό ομόλογό του στο Κίεβο, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται. Ειδικότερα, με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε το Βερολίνο να επανεξετάσει την πολιτική του έναντι της Ρωσίας, εγκαταλείποντας την «πολιτική του κατευνασμού» και τις απαγορεύσεις κλιμάκωσης της έντασης.

Το άρθρο του Κουλέμπα με το σχετικό κάλεσμα δημοσιεύθηκε στο «Spiegel» με φόντο την ηχηρή άρνηση του Κιέβου να φιλοξενήσει τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Γουόλτερ Στάινμαϊερ. Μια άρνηση που ερμηνεύθηκε ως «εξευτελιστική» και οδήγησε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώσει ότι δεν σκέφτεται να επισκεφθεί το Κίεβο για την ώρα.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η προηγούμενη γερμανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία και την Ουκρανία έδειξε την αναποτελεσματικότητά της και σημείωσε ότι το Κίεβο είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει το Βερολίνο για «ανόητες αποφάσεις», αλλά δεν εισακούστηκε. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα για το Βερολίνο να «γυρίσει το κεφάλι μακριά από την κριτική και την πικρία» και να επικεντρωθεί σε αυτά που πρέπει να γίνουν, επισημαίνει ο Κουλέμπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments