Διεθνή

Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα θα φέρει παγκόσμια κοινωνική αναταραχή

Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα θα φέρει παγκόσμια κοινωνική αναταραχή

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία και γι' αυτό οι μεγαλύτεροι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και οι οργανώσεις τροφίμων ένωσαν τις δυνάμεις τους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία και γι’ αυτό οι μεγαλύτεροι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και οι οργανώσεις τροφίμων ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ζητήσουν συντονισμένη δράση για την επισιτιστική ασφάλεια.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το euractiv.gr, η τεράστια άνοδος των τιμών στα τρόφιμα θα μπορούσε να δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις και να οδηγήσει εκατομμύρια κόσμο στα όρια της φτώχειας, αλλά και στον επισιτισμό.

Η πρόσφατη κοινή δήλωση από τους επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη για επείγουσα δράση για την επισιτιστική ασφάλεια και τον μετριασμό των επιπτώσεων της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων.

«Είναι ζωτικής σημασίας να παρασχεθεί γρήγορα και συντονισμένα στήριξη στις χώρες με επισιτιστική ανασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι οργανώσεις αυτές προσθέτουν στην κοινή τους δήλωση ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να βοηθήσουμε τις χώρες να αντιμετωπίσουν αυτή την επείγουσα κρίση».

Ο θανατηφόρος συνδυασμός του πολέμου στην Ουκρανία μαζί με την πανδημία COVID έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των βασικών ειδών διατροφής. Εν τω μεταξύ, η ευπάθεια του επισιτιστικού συστήματος επιδεινώνεται περαιτέρω από την κλιματική αλλαγή.

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων έχει οδηγήσει σε ελλείψεις εφοδιασμού, αυξάνοντας την πίεση στα νοικοκυριά παγκοσμίως και «ωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη περισσότερο στη φτώχεια», σύμφωνα με την δήλωση.

Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούν ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως οδηγούνται στην ακραία φτώχεια για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης των τιμών των τροφίμων. Συναγερμός: Τελειώνουν τα αποθέματα στα τρόφιμα - Μπλοκάρονται οι εξαγωγές - xristika.gr

Η απειλή είναι μεγαλύτερη για τις φτωχότερες χώρες με μεγάλο μερίδιο της κατανάλωσης από εισαγωγές τροφίμων. Ωστόσο, η ευαλωτότητα αυξάνεται ραγδαία στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος των φτωχών του κόσμου.

Παράλληλα, οι οργανώσεις προειδοποίησαν επίσης ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων και οι κλυδωνισμοί του εφοδιασμού μπορούν να «τροφοδοτήσουν κοινωνικές εντάσεις» σε πολλές από τις πληγείσες χώρες, ιδίως σε εκείνες που είναι ήδη εύθραυστες ή πλήττονται από συγκρούσεις.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνεχίστε τις συναλλαγές

Η κοινή δήλωση προτείνει διάφορες δράσεις για να βοηθηθούν οι ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αυτές περιλαμβάνουν την παροχή επειγουσών προμηθειών τροφίμων, την παροχή οικονομικής στήριξης σε νοικοκυριά και χώρες και την επένδυση στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη διατροφική ασφάλεια.

Καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στη στήριξη των επειγουσών χρηματοδοτικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση άμεσων προμηθειών τροφίμων, δικτύων ασφαλείας για την αντιμετώπιση των αναγκών των φτωχών και για τους μικροκαλλιεργητές που αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές εισαγωγών, διευκρινίζουν οι οργανώσεις. Ο OHE προειδοποιεί για ''κόλαση'' στα τρόφιμα- Μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη

Καλούν, επίσης, όλες τις χώρες να διατηρήσουν το εμπόριο ανοιχτό και ανεμπόδιστο.

«Μπορούμε να μετριάσουμε τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών και να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για να διατηρήσουμε τις εμπορικές ροές ανοιχτές», υποστηρίζει η δήλωση.

Τονίζεται επίσης η ανάγκη οι χώρες να αποφύγουν «περιοριστικά μέτρα», όπως απαγορεύσεις εξαγωγών τροφίμων ή λιπασμάτων, που «επιδεινώνουν περαιτέρω τη δυσχερή θέση των πιο ευάλωτων ανθρώπων». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αγορές ανθρωπιστικών τροφίμων από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, διευκρινίζεται.

Μια πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές από τη Λευκορωσία ποτάσας, ενός σημαντικού λιπάσματος που σε μεγάλο βαθμό λείπει από την Ευρώπη, έχει ασκήσει επιπλέον περαιτέρω πίεση στον γεωργικό τομέα που ήδη παλεύει με την αύξηση των τιμών των εισαγωγών.

Οι οργανώσεις έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν περαιτέρω την παρακολούθηση των επισιτιστικών τρωτών σημείων και δηλώνουν ότι εργάζονται για την επέκταση των συμβουλών πολιτικής τους προς τις πληγείσες χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments