Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τέχνασμα που έστειλε στον βυθό το Μoskva – Η “μαύρη” σύμπτωση με τον Τιτανικό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τέχνασμα που έστειλε στον βυθό το Μoskva – Η “μαύρη” σύμπτωση με τον Τιτανικό

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Mail/marca

Πώς οι Ουκρανοί «ξεγέλασαν» τα αμυντικά συστήματά της ρωσικής ναυαρχίδας και πώς αυτή συνδέεται με τον Τιτανικό

Το καμάρι του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί από χθες παρελθόν σε μία από τις πιο πονηρές επιχειρήσεις του πολέμου.

Οι Ουκρανοί διοικητές κατέστρεψαν το τεράστιο πολεμικό πλοίο Moskva χρησιμοποιώντας drones για να αποσπάσουν την προσοχή των αμυντικών  συστημάτων του και επιτρέποντας σε πυραύλους επιφανείας να το χτυπήσουν.

Οι προστατευτικοί αισθητήρες του καταδρομικού βάρους 12.500 τόνων φαινομενικά δεν είδαν τους πυραύλους Neptune να κατευθύνονται επειδή παρακολουθούσαν τουρκικά drones TB2.

Πώς έγινε το χτύπημα

Δίνοντας μια τεράστια ώθηση στο ηθικό στο Κίεβο και ένα τεράστιο πλήγμα στο ναυτικό του Βλαντιμίρ Πούτιν , δύο πύραυλοι χτύπησαν στην πλευρά του μήκους 611 ποδιών πλοίου, ταρακουνώντας τη βίαια και προκαλώντας μια καταστροφική έκρηξη και τεράστιες πυρκαγιές.

Καθώς οι φλόγες φώτιζαν τη φουρτουνιασμένη Μαύρη Θάλασσα, τα 510 μέλη του πληρώματος του πλοίου ανέβηκαν μανιωδώς σε σωσίβιες λέμβους και τράπηκαν σε φυγή.

Η αιφνιδιαστική επίθεση έλαβε χώρα στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς το Μoskva, το κύριο πολεμικό πλοίο «διοίκησης και ελέγχου» της Ρωσίας, βρισκόταν 60 μίλια νότια της Οδησσού.

Ο καπετάνιος του πλοίου και οι αξιωματικοί της αεράμυνας λέγεται ότι παρακολουθούσαν τα «δόλωμα» TB2, χωρίς να γνωρίζουν ότι ένα ζευγάρι αντιπλοϊκών πυραύλων Neptune R360 ουκρανικής κατασκευής κατευθύνονταν μετά την εκτόξευση πυροβολικού στην ακτογραμμή.

Οι πύραυλοι, που ο καθένας ζύγιζε έναν τόνο και είχε βεληνεκές 170 ναυτικών μιλίων, πλησίασαν το Μoskva στο επίπεδο της θάλασσας. Ταξιδεύοντας σε τόσο χαμηλή τροχιά σε θαλασσοταραχή σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να εντοπιστούν.

Χθες το βράδυ, δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ουκρανικές αναφορές για την επιχείρηση ήταν «αξιόπιστες» και η επίθεση απέδειξε την ικανότητά τους να χτυπήσουν τους Ρώσους σε περιοχές όπου υπέθεσαν ότι ήταν άτρωτοι.

Κάποιος είπε: «Το περιστατικό αντιπροσωπεύει άλλη μια τεράστια απώλεια όσον αφορά τη ρωσική αξιοπιστία. Αποδείχτηκε ξανά ότι είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις.

«Αυτό είναι ζήτημα αρμοδιότητας. Υποτίθεται ότι πρόκειται για έναν στρατό που έχει εκσυγχρονιστεί την τελευταία δεκαετία.

«Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και αποδείχθηκαν τόσο πολυμήχανοι. Είναι σε θέση να ενεργούν εν κινήσει για να έχουν επιπτώσεις στις ρωσικές δυνάμεις ».

Αλαλούμ πληροφοριών…μέχρι τη βύθιση

Δυτικοί αξιωματούχοι απέρριψαν επίσης τις δικαιολογίες της Ρωσίας για το περιστατικό, αφού αξιωματούχοι της Μόσχας υποστήριξαν ότι υπήρχε απλώς μια πυρκαγιά στο Μoskva, η οποία οδήγησε στην έκρηξη μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών.

Ένας αξιωματούχος πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβη. Αλλά δεν γνωρίζω προηγουμένως για πυρκαγιά σε πολεμικό πλοίο, η οποία θα οδηγούσε στην έκρηξη των πυρομαχικών».

Μετά την επίθεση, το γερασμένο καταδρομικό – το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά στη θάλασσα το 1979 – ρυμουλκήθηκε αρχικά προς την Κριμαία. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είπαν ότι εξακολουθούσε να φλέγεται.

Αναμενόταν να διαγραφεί καθώς τα ρωσικά ναυπηγεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των διεθνών κυρώσεων. Ωστόσο, χθες το βράδυ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι το Μoskva στην πραγματικότητα βυθίστηκε «ενώ ρυμουλκούνταν σε μια καταιγίδα», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Όσον αφορά το στρατιωτικό υλικό, το Μoskva αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απώλεια για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου.

«Δαυίδ και Γολιάθ»

Είναι επίσης κατανοητό ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που χάθηκαν σε μάχη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εξάλειψή του είναι επίσης άκρως συμβολική για την Ουκρανία, σε ένα περιστατικό, το πρώτο από την έναρξη του πολέμου που συνόψιζε τον αγώνα «Δαυίδ και Γολιάθ». Στις 24 Φεβρουαρίου, το Μoskva, επιβλητικό τόσο σε μέγεθος όσο και σε οπλισμό, πλησίασε το Snake Island, ένα μικροσκοπικό νησί στα ανοιχτά της νότιας ακτογραμμής της Ουκρανίας που προστατεύεται από μόλις 13 στρατιώτες.

Όταν ο καπετάνιος της απαίτησε την παράδοσή τους και τους απείλησε να βομβαρδίσει τις θέσεις τους αν δεν άφηναν τα όπλα, οι Ουκρανοί απάντησαν με ασυρμάτους: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, πήγαινε μόνος σου».

Η χθεσινή εξαιρετικά εξελιγμένη πτήση ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι παρείχαν «άμεση υποστήριξη πληροφοριών» για να καταστεί δυνατή η ακριβής στόχευση των ρωσικών πόρων.

Ήταν επίσης το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας επιχείρησης συλλογής πληροφοριών που, όπως έμαθε η Daily Mail, αποκάλυψε ότι το πλοίο λειτουργούσε με αυτό που οι πηγές περιέγραψαν ως «προβλέψιμα μοτίβα» στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα και συχνά χωρίς συνοδεία.

Είναι σύνηθες τα μεγάλα καταδρομικά, ιδίως οι ναυαρχίδες, να συνοδεύονται από φρεγάτες που παρέχουν προστατευτική οθόνη.

Αλλά ίσως επειδή υπέθεσαν ότι μπορούσαν να λειτουργήσουν ατιμώρητα, οι Ρώσοι διοικητές αμέλησαν να φρουρήσουν τη Μoskva. Το περιστατικό αναμένεται να κάνει τους διοικητές του ρωσικού ναυτικού να είναι πιο επιφυλακτικοί όταν επιχειρούν κοντά στη νότια ακτή της Ουκρανίας.

Το Βασιλικό Ναυτικό έχει εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς ομολόγους του τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση των προτύπων. Αλλά οι βρετανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν οποιεσδήποτε προτάσεις θα μπορούσε να πιστωθεί η Βρετανία για την επιχείρηση.

Η Ουκρανία σχεδίασε και παρήγαγε τους πυραύλους Neptune που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Κατά ειρωνικό τρόπο, βασίζεται σε ένα ρωσικό σχέδιο.

Χθες το βράδυ, ο ειδικός σε πολεμικά πλοία Jonathan Bentham, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε: «Δουλεύοντας στην υπόθεση ότι η Μoskva χτυπήθηκε από αντιπλοϊκούς πυραύλους, αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες των καταδρομικών κλάσης Slava και την κατάσταση της το ευρύτερο ρωσικό ναυτικό.

«Θεωρητικά, οι δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας του πλοίου θα πρέπει να παρέχουν επαρκή κάλυψη για να αποφευχθεί το χτύπημα από έναν υποηχητικό πύραυλο όπως ο Ποσειδώνας.

«Αν το τρίτο μεγαλύτερο σκάφος επιφανείας του στόλου – πίσω από το Admiral Kuznetsov και το Piotr Velikiy – δεν έχει αυτές τις δυνατότητες, τι άλλο λείπει;»

Η “μαύρη” σύμπτωση με τον ναυάγιο του Τιτανικού

Στις 23:27 της 14ης Απριλίου 2022 τα διεθνή μέσα μεταδίδουν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας πως η ναυαρχίδα του ρωσικού στρατού της Μαύρης Θάλασσας, Moskva, βυθίζεται.

Ωστόσο οι τραγικές συμπτώσεις, που ξεπερνούν ακόμα και τα πιο ευφάνταστα κινηματογραφικά σενάρια, έρχονται ως υπενθύμιση ότι η πραγματικότητα, ξεπερνάει τη φαντασία καμιά φορά, καθώς εκείνη την ώρα πριν 110 χρόνια βυθιζόταν ένα άλλο τεράστιο πλοίο, ο Τιτάνικος.

Παρά τις διαφορές στον τρόπο και τον τόπο βύθισης των δύο πλοίων, η χρονική σύμπτωση είναι…ανατριχιαστική.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί, το βράδυ της 14ης Απριλίου του 1912 στις 23:40, ο παρατηρητής του πληρώματος Φρέντερικ Φλιτ εντοπίζει παγόβουνο ακριβώς μπροστά από τον Τιτανικό. Τότε το παγόβουνο χτυπά στη δεξιά πλευρά του πλοίου. Δέκα λεπτά μετά πάνω από 4 μέτρα νερό μπαίνει από το μπροστινό τμήμα του πλοίου.

Η ακριβής ώρα που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον «Τιτανικό» ήταν στις 02:20 τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου, ενώ τρία λεπτά νωρίτερα μεταδίδει το τελευταίο ραδιοτηλεογραφικό του μήνυμα.

Εκατοντάδες επιβάτες που βρίσκονται μέσα στο νερό παγώνουν μέχρι θανάτου. Πολλές σωστικές λέμβοι που έχουν απομακρυνθεί με πολλές κενές θέσεις, τελικά επιστρέφουν για να περισυλλέξουν ναυαγούς, για τους περισσότερους όμως είναι αργά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments