Διεθνή

Πολωνία: Υποδέχεται με θέρμη του Ουκρανούς – Χτίζει “τείχος” στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Πολωνία: Υποδέχεται με θέρμη του Ουκρανούς – Χτίζει “τείχος” στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Πηγή Φωτογραφίας: ALJAZEERA

Η Πολωνία έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών μεταναστών, όπου τους υποδέχεται με θέρμη, από την άλλη χτίζει "τείχος" στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Πολωνία έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών μεταναστών, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα, όπου τους υποδέχεται με θέρμη. Παράλληλα όμως έχει δημιουργήσει “τείχος” για όσους θέλουν να έρθουν στη χώρα από τη Λευκορωσία.

Όπως σημειώνει το “The Washington Post οι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, αντί να φιλοξενούνται σε πολωνικά σπίτια, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που περνούν από τη Λευκορωσία συλλαμβάνονται ή απωθούνται από τις πολωνικές αρχές.

Στα σύνορα της Πολωνίας, δύο ομάδες ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο. Κατά μήκος τμήματος των συνόρων της Πολωνίας με την Ουκρανία, οι συνοριακοί φύλακες μεταφέρουν τσάντες, σπρώχνουν αναπηρικά καροτσάκια, κρατούν στην αγκαλιά τους κουρασμένα παιδιά και συνοδεύουν στην ασφάλεια πρόσφυγες στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει τριετή άδεια παραμονής. Επέλεξαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και πλέον το ερώτημα ποιος είναι ο προορισμός τους.

Πολωνία: Xτίζει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ καλωσορίζει Ουκρανούς πρόσφυγες

Σε ένα άλλο κομμάτι των συνόρων της, η Πολωνία προσπαθεί να σταματήσει με drones, υπέρυθρες κάμερες και ελικόπτερα αυτούς που περιγράφει ως «παράνομους» μετανάστες. Έχει στείλει 13.000 στρατιώτες και συνοριοφύλακες για να περιπολούν τα σύνορα, ενώ απαγόρευσε την πρόσβαση στην περιοχή σε δημοσιογράφους και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ένα τείχος μήκους 116 μιλίων και αξίας 380 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση θα είναι «αδιαπέραστο».

Η προσέγγιση της Πολωνίας είναι ευθυγραμμισμένη με την ευρύτερη πολιτική της Ε.Ε. αναφορικά με τη βίαιη αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης. Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τη λιβυκή ακτοφυλακή προκειμένου να εμποδίσει τους μετανάστες να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ιταλία. Στην Ελλάδα, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κατηγορηθεί από μετανάστες και από την Τουρκία ότι απώθησαν επίδοξους αιτούντες άσυλο πίσω στα τουρκικά ύδατα. Και όταν η Πολωνία εμπόδισε ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν από τη Λευκορωσία – μια κρίση που ενορχήστρωσε ο αυταρχικός ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο – οι ηγέτες της Ε.Ε. τόνισαν ότι η Βαρσοβία απαντούσε δικαιολογημένα σε μια «υβριδική επίθεση».

Λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο, το εθνικό ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Πολωνίας τονίζει ότι η χώρα δεν συμβαδίζει με τα  ευρωπαϊκά ιδανικά και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η Πολωνία έχει συγκεντρώσει πολλούς επαίνους για την προθυμία της να δεχτεί τόσους πολλούς Ουκρανούς πρόσφυγες. Από την άλλη, στέλνει ανθρώπους πίσω στη Λευκορωσία, σε μια χώρα που εκτοξεύει πυραύλους στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments