Τεχνολογία

Το Silica θα διατηρήσει τα αρχεία μας για χιλιάδες χρόνια

Το Silica θα διατηρήσει τα αρχεία μας για χιλιάδες χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Windows Central

Με τον νέο Project Silica δεν θα χάνουμε ποτέ τα δεδομένα μας.

Ο Δρ Ant Rowstron, κύριος ερευνητής στο Microsoft Research στο Cambridge, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μίλησε σχετικά για ένα καινοτόμο έργο ψυχρής αποθήκευσης που ονομάζεται Silica. Το Silica στοχεύει στην αντικατάσταση τόσο της ταινίας όσο και των οπτικών αρχειακών δίσκων ως μέσο επιλογής για μεγάλης κλίμακας και (πολύ) μεγάλης διάρκειας αποθήκευση σε ψύξη. Η Microsoft Research συνεργάζεται με τον κινηματογραφικό κολοσσό Warner Bros., η οποία ενδιαφέρεται άμεσα για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αξιοπιστίας στα δικά της προγράμματα ψυχρής αποθήκευσης.

Τα Voxel μπορούν να γραφτούν σε βάθος 100 ή περισσότερων στρώσεων σε ένα κομμάτι γυαλιού βάθους 2 mm, εστιάζοντας το λέιζερ στο επιθυμητό βάθος μέσα στο ίδιο το μπλοκ

Το εν λόγω μέσο είναι ένα μπλοκ γυαλιού υψηλής καθαρότητας, το οποίο έχει χαραγμένα voxels με λέιζερ femtosecond. Κάθε voxel αποθηκεύει πολλά bit σε δύο ιδιότητες, την επιβράδυνση και τη γωνία, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να διαβαστούν χρησιμοποιώντας απεικόνιση μικροσκοπίου και πολωμένο φως. Τα Voxel μπορούν να γραφτούν σε βάθος 100 ή περισσότερων στρώσεων σε ένα κομμάτι γυαλιού βάθους 2 mm, εστιάζοντας το λέιζερ στο επιθυμητό βάθος μέσα στο ίδιο το μπλοκ

Η ταχύτητα τόσο της ανάγνωσης όσο και της εγγραφής στο Silica αυτή τη στιγμή αφήνει κάτι το εκπληκτικό – χρειάστηκε περίπου μια εβδομάδα για να χαραχθούν τα περίπου 76 GB δεδομένων του Superman πέρυσι και ο Rowstron εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις ημέρες για να ξαναδιαβαστούν τα δεδομένα. Φυσικά, η τεχνολογία είναι ακόμη στα σπάργανα, και αναμένονται μεγάλες μειώσεις στον χρόνο που απαιτείται τόσο για τη γραφή όσο και για την ανάγνωση. Ο Rowstron λέει πως ακόμα δεν περιμένει ότι κάποιος είναι πιθανό να προσπαθήσει να παίξει πραγματικά τον Superman απευθείας από το δίσκο του Silica – αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο προορίζεται.

Η πραγματική μακροπρόθεσμη αρχειοθέτηση δεδομένων είναι μια πολύ ακριβή πρόταση. Η εφαρμογή βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των συλλογών ψηφιακών μέσων, σε μεγάλο βαθμό ώστε να μπορεί να προϋπολογίσει και να εκτελέσει το αρχείο εργασίες ανανέωσης εντός των αναμενόμενων κύκλων ανανέωσης είναι ακόμη πολύ αργή. Οι παλιότερες αναλογικές ηχογραφήσεις του ήχου και βίντεο έπρεπε να ψηφιοποιηθούν και οι οπτικές εγγραφές CD και DVD έπρεπε να διαβαστούν, να ελεγχθούν για ακεραιότητα και να εγγραφούν σε νέα μέσα προτού αποκολληθούν οι αρχικοί δίσκοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments