Κόσμος

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών “μπλοκαρισμένα” στην Ουκρανία

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών “μπλοκαρισμένα” στην Ουκρανία
Περίπου 1,25 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και ηλιόσπορων της Ουκρανίας παραμένουν μπλοκαρισμένοι σε πλοία στα λιμάνια της χώρας

Περίπου 1,25 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και ηλιόσπορων της Ουκρανίας παραμένουν μπλοκαρισμένοι σε πλοία στα λιμάνια της χώρας, λόγω της ρωσικής εισβολής και μέρος τους μπορεί να χαλάσει στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Γεωργίας, Mykola Solskyi.

Οι εξαγωγές των δημητριακών και ηλιόσπορων γίνονταν σχεδόν όλες με πλοία πριν τον αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας από ρωσικά πλοία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Πριν τον πόλεμο, η Ουκρανία εξήγαγε 6 εκατομμύρια τόνους δημητριακών και ηλιόσπορων τον μήνα, αλλά τον Μάρτιο οι ποσότητες που εξήγαγε ήταν μόλις 200.000 τόνοι, δήλωσε ο Mykola Solskyi.

Πηγή: AP

«Τα εμπορεύματα δεν έχουν ξεφορτωθεί, είναι ακόμη στα πλοία. Υπάρχουν σήμερα 57 πλοία με 1,25 εκατ. τόνους δημητριακών και ηλιόσπορων», είπε.

Τα εμπορεύματα θα χαλάσουν μετά από τρεις μήνες

«Όσον αφορά την περίοδο διατήρησης, νομίζω πως ούτε οι ίδιοι οι καπετάνιοι δεν γνωρίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις, αν υπάρχουν προβλήματα. Ασφαλώς, δεν σχεδίαζαν να κρατήσουν τα δημητριακά αυτά στα πλοία για μεγάλο διάστημα», πρόσθεσε.

Ο Solskyi σημείωσε ότι τα πάντα εξαρτώνται από την κατάσταση των φορτίων στα πλοία και αν τα δημητριακά μείνουν για πάνω από τρεις μήνες «θα υπάρξουν προβλήματα και μέρος του φορτίου μπορεί να χαλάσει».

Η Ουκρανία είναι κορυφαίος εξαγωγέας όσον αφορά τα σιτηρά και τους ηλιόσπορους, με πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να κάνουν εισαγωγές από αυτή.

Ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών της κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με τον Solskyi να σημειώνει ότι οι περιοχές αυτές θα αναγκασθούν να εξασφαλίσουν σιτηρά από άλλες χώρες, πληρώνοντας μεγαλύτερα ποσά.

Ήδη, είπε, οι εισαγωγείς δαπανούν περισσότερα χρήματα και μπορεί να αναγκασθούν να σχηματίσουν μεγαλύτερα αποθέματα σιτηρών, κάτι που επίσης θα αυξήσει τις τιμές τους.

«Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η ιστορία τελείωνε με έναν μαγικό τρόπο αύριο. Το κύμα των υψηλών τιμών θα διαρκέσει άλλα 3-5 χρόνια, έως ότου το κλίμα  σταθεροποιηθεί», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments