Οδηγός

Αλλάζουν όλα από τη Μεγάλη Δευτέρα στα επιδόματα ανέργων του ΟΑΕΔ

Αλλάζουν όλα από τη Μεγάλη Δευτέρα στα επιδόματα ανέργων του ΟΑΕΔ
Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, σε ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή.

Και το όνομα αυτής Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Πρόκειται για τον νέο Φορέα, που παίρνει την θέση του ΟΑΕΔ και στον οποίο θα απευθύνονται εφεξής οι άνεργοι. Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, σε ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή. Η μετονομασία του ΟΑΕΔ όμως αποτελεί τη μία από τις κομβικές αλλαγές που θα προκύψουν στον Φορέα προστασίας των ανέργων.

Ποιες οι κυριότερες αλλαγές

Οι κυριότερες είναι οι εξής:

  • 1) Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
  • 2) Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, ώστε να βοηθηθούν ενεργά ως προς την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
  • 3) Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια – τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης – για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό (πλην του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα χορηγείται όπως σήμερα).
  • 4) Ενεργοποιείται η διαγραφή του ανέργου από το μητρώο της ΔΥΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας.
  • 5) Δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων, όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.
  • 6) Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης, καθώς το 30% θα καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση του ανέργου.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments