Διεθνή

ΕΕ: Θεαματική αύξηση της εγκληματικότητας λόγω του πολέμου

ΕΕ: Θεαματική αύξηση της εγκληματικότητας λόγω του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: dialogos, IOM Finland

H συνεχιζόμενη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έχει εγείρει φόβους για πιθανή αύξηση διαφόρων μορφών εγκληματικότητας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

H συνεχιζόμενη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έχει εγείρει φόβους για πιθανή αύξηση διαφόρων μορφών εγκληματικότητας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα εσωτερικά κείμενα τη ΕΕ κάνουν λόγο για τον αυξημένο κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής κακοποίησης, κυβερνοεπιθέσεων, ευρωπαϊκής διείσδυσης εγκληματιών, κυκλοφορίας όπλων, ναρκωτικών και παράνομων τσιγάρων. 

Ήδη τον περασμένο μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους εμπορίας ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Το θεσμικό αυτό όργανο του ΟΗΕ προειδοποίησε για πιθανή αύξηση της σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα είναι γυναίκες και παιδιά.

Η Europol, από την πλευρά της, η κοινή αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ, έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Μολδαβία για την παρακολούθηση πιθανών απειλών σχετικά με το λαθρεμπόριο μεταναστών και τη διακίνηση όπλων.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν κληθεί να αυξήσουν τους εθνικούς ελέγχους για να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο εγκληματικής διείσδυσης, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν πλαστά έγγραφα ταυτότητας για να εισέλθουν στο μπλοκ των 27 εθνών.  Ο πόλεμος στην Ουκρανία ευνοεί, χωρίς αμφιβολία, την κυκλοφορία όπλων, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εγκληματικούς σκοπούς στο εσωτερικό της ΕΕ. Η ΕΕ έχει επίσης εντοπίσει την αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των ψευδών ειδήσεων μεταξύ των κύριων εγκληματικών απειλών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι ενδεικτικό ότι η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανέφεραν πρόσφατες επιθέσεις σε ψηφιακές υποδομές τους.

Ναρκωτικά και παράνομος καπνός

Επιπλέον, η ΕΕ αναφέρει ότι, μεσοπρόθεσμα, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η ροή ναρκωτικών προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. 

Η Ουκρανία θεωρείται χώρα διέλευσης για ηρωίνη και άλλα ναρκωτικά, όπως είναι το όπιο και η μεθαμφεταμίνη από το Αφγανιστάν, αλλά και ως σημαντική πηγή λαθρεμπορίου και λαθραία παραγόμενων προϊόντων καπνού, μαζί με τη Λευκορωσία και τη ρωσόφωνη περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

Οι διαταραχές στους συνοριακούς ελέγχους της Υπερδνειστερίας και η αναζήτηση εισοδήματος από Λευκορώσους αξιωματούχους ως απάντηση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς κυρώσεις δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την κλιμάκωση οργανωμένων μορφών λαθρεμπορίου στις αγορές του παράνομου καπνού και των ναρκωτικών ουσιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments