Διεθνή

Ο ρωσικός πανικός για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο ρωσικός πανικός για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: breakingdefense.com

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr για το γεγονός ότι και μόνο η ιδέα της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ είναι αρκετή για να προκαλέσει πανικό στη Ρωσία

Και μόνο η ιδέα της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ είναι αρκετή για να προκαλέσει πανικό στη Ρωσία, αφού ακριβώς ένας από τους βασικούς λόγους της εισβολής της στην Ουκρανία ήταν να αποφύγει το ΝΑΤΟ στο κατώφλι της.

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν  ξεκίνησε την εισβολή του, ένας από τους στόχους του ήταν να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια της Δύσης να επεκταθεί στρατιωτικά και πολιτικά προς τα σύνορα της Ρωσίας. Ωστόσο, η Φινλανδία έχει περίπου 1300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία. Απειλώντας τους γείτονές της με τον πόλεμό της στην Ουκρανία, η Μόσχα πήρε τον κίνδυνο να τους ρίξει στην αγκαλιά των ατλαντιστών και τελικά να βρεθεί να μοιράζεται μεγαλύτερα σύνορα με τη Συμμαχία.

Και από ό,τι αποδείχθηκε, τα χιλιόμετρα αυτά ήταν αρκετά για να προκαλέσουν την αγανάκτηση του Πούτιν. Μια αγανάκτηση που θα λειτουργήσει προσθετικά στις ταπεινώσεις που έχει ήδη υποστεί το Κρεμλίνο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, με κυρίαρχες την ουκρανική αντίσταση στο έδαφος και τη βύθιση της ναυαρχίδας του Μόσχα στις 14 Απριλίου. Ειδικά επειδή αυτή η εισβολή έχει ήδη κοστίσει, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ που. δημοσιεύθηκαν στις 7 Απριλίου, από 7.000 έως 15.000 άνδρες στο ρωσικό στρατό.

Αυτή η ένταξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι θα ήταν επίσης παράδοξη υπό την έννοια ότι η Φινλανδία ενέπνευσε τον όρο «Φινλανδοποίηση». Αυτή η λέξη υποδηλώνει μια ουδετερότητα που επιβλήθηκε στο παρελθόν από τη Σοβιετική Ένωση. Το 1945, μετά από πολλές απόπειρες εισβολής στη Ρωσία, η Φινλανδία συμφώνησε να ευθυγραμμιστεί με την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, ενώ παρέμεινε κυρίαρχη στη δική της εσωτερική πολιτική. Αυτή η αναγκαστική ουδετερότητα επέτρεψε στη Ρωσία να διατηρήσει σύνορα με μια χώρα από την οποία δεν ένιωθε ότι απειλείται. Κάτι που, επομένως, δεν θα ίσχυε πλέον εάν υπάρξει συγκέντρωση. τον ρωσικό στρατό.

Επιπλέον, το θέμα είναι και στρατιωτικό. Εάν η Φινλανδία πέσει στους κόλπους της Συμμαχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν στη συνέχεια να αναπτύξουν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό εκεί.

Εάν προσχωρήσει, τα σύνορα της Συμμαχίας με τη Ρωσία θα υπερδιπλασιαστούν. Και αυτά τα σύνορα θα κληθεί η Ρωσία να τα υπερασπιστεί.

Ωστόσο, ο φόβος της ρωσικής επίθεσης είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο που θα μπορούσε να παρακινήσει το Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μια έκθεση που παραγγέλθηκε επειγόντως από τη φινλανδική κυβέρνηση μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες, θεωρούσε ειδικότερα ότι μια τέτοια συμμαχία θα παρείχε «σημαντικά μεγαλύτερο» αποτρεπτικό μέσο απέναντι στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης από τη γείτονά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments