Διεθνή

Οι απειλές της Ρωσίας για ΝΑΤΟ και Αρκτική

Οι απειλές της Ρωσίας για ΝΑΤΟ και Αρκτική

Πηγή Φωτογραφίας: cbc

Το ΝΑΤΟ, όλο αυτό το χρονικό διάστημα της έναρξης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, κρατούσε μια ουδέτερη στάση, αλλά παρακολουθούσε στενά ότι συνέβαινε

Το ΝΑΤΟ, όλο αυτό το χρονικό διάστημα της έναρξης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, κρατούσε μια ουδέτερη στάση, αλλά παρακολουθούσε στενά ότι συνέβαινε.

Όμως το Κρεμλίνο δεν είναι υπάκουο στις διεθνείς εκκλήσεις που του γίνονται, για κατάπαυση του πυρός και έτσι οι πιθανότητες μίας σύγκρουσης του ΝΑΤΟ φαντάζει όλο και πιο πιθανή, καθώς αντί να κλείνει τα παλιά μέτωπα, δημιουργεί νέα.

Μάλιστα ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για την εισβολή την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ και το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας στη Συμμαχία, σε συνδυασμό με την καταγγελόμενη δράση ακροδεξιών ομάδων στη ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς.

ΝΑΤΟ

 

Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προβληματίζει τον Πούτιν

Το δεύτερο μέτωπο που ακούγεται συνεχώς και αν εκδηλωθεί θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αυξάνοντας θεαματικά τις πιθανότητες μίας ευρείας σύγκρουσης, είναι η Φινλανδία και η Σουηδία.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες εξέφρασαν ευθέως την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις τους με τη Βορειοατλαντική συμμαχία σε επίσημο επίπεδο. Η Μόσχα έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως «θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες» εάν εξελιχθεί η σχέση μεταξύ Στοκχόλμης και Ελσίνκι με το ΝΑΤΟ, καθώς η λογική του Βλαντίμιρ Πούτιν στηρίζεται στην ιδέα να μην έχει στα σύνορά του χώρες του ΝΑΤΟ.

“Ρωσικό έδαφος η Αρκτική”

Τα δύο παραπάνω μέτωπα δεν είναι τα μοναδικά. Το Κρεμλίνο ανοίγει και τρίτο μέτωπο, το οποίο, στην παρούσα φάση, είναι η Αρκτική. Η Μόσχα θεωρεί δικό της έδαφος την περιοχή, η οποία φαίνεται να έχει στρατηγικής σημασίας κοιτάσματα και «μυστικά» που μπορούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, η Ρωσία διεμήνυσε στο ΝΑΤΟ ότι η δραστηριότητά του στην περιοχή της Αρκτικής είναι «ανησυχητική» και πιθανόν να προκαλέσει «απρόβλεπτες συνέπειες».

Όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος πρεσβευτής Νικολάι Κορτσούνοφ δήλωσε την Κυριακή ότι «η πρόσφατη αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στην Αρκτική είναι λόγος ανησυχίας. Μία ακόμη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση από τη Συμμαχία έλαβε χώρα πρόσφατα στη Βόρεια Νορβηγία. Σύμφωνα με τη δική μας οπτική, αυτές οι ενέργειες δεν συνεισφέρουν στην ασφάλεια της περιοχής».

Σύμφωνα με τον Κορτσούνοφ, δραστηριότητες σαν αυτή, αυξάνουν το ρίσκο για «απρόβλεπτες συνέπειες», που σε συνδυασμό με το ρίσκο ασφαλείας, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο Αρκτικό οικοσύστημα. Ο Ρώσος πρεσβευτής δεν διευκρίνισε σε τι περιστατικό αναφέρεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments