Διεθνή

ΟΗΕ: Συζητά τη δημιουργία στην Τουρκία ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα

ΟΗΕ: Συζητά τη δημιουργία στην Τουρκία ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα
Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία συζητούν τη δημιουργία «ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα»

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία συζητούν τη δημιουργία «ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα», που θα συνεδριάζει στο τουρκικό έδαφος -υπό την αιγίδα του ΟΗΕ-, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει ήδη δώσει θετική απάντηση την πρόταση. Η Ρωσία, που ενημερώθηκε στις αρχές του μήνα, δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τη θέση της.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, είπε πως σκόπευε να ταξιδέψει στην Τουρκία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως λίγο αργότερα αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι μέχρι νεοτέρας, αφού διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό. Την Κυριακή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο το σχέδιο αυτό.

Κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς ταξίδεψε την 3η Απριλίου στη Μόσχα, έπειτα στο Κίεβο, προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και να παρουσιάσει σειρά προτάσεων με στόχο να διευκολυνθούν οι ανθρωπιστικές επεμβάσεις.

Την περασμένη Τετάρτη όμως ο Αντόνιο Γκουτέρες παραδέχθηκε ότι η αναστολή των εχθροπραξιών «δεν είναι εφικτή επί του παρόντος». Χθες Δευτέρα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς είπε πως η Μόσχα «δεν θέτει την κατάπαυση του πυρός ψηλά στις προτεραιότητές της». «Όχι ακόμα», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις προτάσεις του ΟΗΕ, η Ουκρανία «ανταποκρίθηκε πολύ θετικά», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, αλλά «δεν έχουμε ακόμη λάβει παρόμοια απάντηση από τη Ρωσία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments