Πολιτισμός

Πώς οι αδερφές του Jean-Michel Basquiat οργάνωσαν μια έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του αδελφού τους

Πώς οι αδερφές του Jean-Michel Basquiat οργάνωσαν μια έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του αδελφού τους

Πηγή Φωτογραφίας: Creative Boom

Το «King Pleasure», μια τεράστια έκθεση και φόρος τιμής στον Jean-Michel Basquiat που διοργανώθηκε από τις δύο αδερφές του αείμνηστου καλλιτέχνη, Lisane Basquiat και Jeanine Heriveaux

Το «King Pleasure», μια τεράστια έκθεση και φόρος τιμής στον Jean-Michel Basquiat που διοργανώθηκε από τις δύο αδερφές του αείμνηστου καλλιτέχνη, Lisane Basquiat και Jeanine Heriveaux, αποτελείται από περίπου 100 πίνακες και σχέδια που φυλάσσονται εδώ και πολύ καιρό από το κτήμα του καλλιτέχνη και δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά στα χρονικά.

View this post on Instagram

A post shared by Jean-Michel Basquiat (@jean_michel_basquiat)

Σχεδιασμένη από τον σταρχιτέκτονα Sir David Adjaye και με κινηματογραφικές αναπαραστάσεις του σπιτιού της οικογένειας στο Μπρούκλιν καθώς και του φημισμένου στούντιο της Great Jones Street του καλλιτέχνη, η έκθεση, που άνοιξε το Σάββατο στο Starrett-Lehigh Building στο Δυτικό Τσέλσι, έχει μια αίσθηση λίγο σαν να επισκέπτεστε την κρεβατοκάμαρα του Marcel Proust στο Musée Carnivalet ή το στούντιο του Brancusi στο Centre Pompidou στο Παρίσι.

Τα αντικείμενα της έκθεσης περιλαμβάνουν μια χειρόγραφη κάρτα αναγγελίας γέννησης, με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 1960: «Το όνομα του μωρού μας είναι Jean-Michel» που ζύγιζε 6 λίβρες και 10 ουγκιές, καθώς και το ποδήλατο 10 ταχυτήτων εξοπλισμένο με πανιά του καλλιτέχνη. Επίσης θα βρείτε στοίβες LP από βινύλιο, βιβλία τέχνης, αφρικανικά γλυπτά και πολλά άλλα.

Οι πίνακες και τα σχέδια κυμαίνονται από ένα έργο φτιαγμένο από ακρυλικό σε γυαλί χωρίς τίτλο (Asbestos Flats Fix), από το 1982 έως τον αείμνηστο και εξίσου εντυπωσιακό Kalik (1988), με τις προφητικές λέξεις «θάνατος του Μαράτ» με λευκό περίγραμμα έναντι ενός φόντο μπλε του ουρανού με αιωρούμενες σκιαγραφημένες εικόνες ενός αεροπλάνου σε πτήση και το ξαπλωμένο σώμα του Γάλλου θεωρητικού Jean-Paul Marat, του οποίου ο θάνατος απεικονίστηκε περίφημα το 1793 από τον Jacques-Louis David. Σε ένα αχρονολόγητο έργο σε χαρτί, το Untitled (Miles Davis), είναι ένα μικρό μαύρο κεφάλι τοποθετημένο σε ένα νεκρό σημείο, σαν αστεροειδής που εκτοξεύεται.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο όνομα του τραγουδιστή της τζαζ της δεκαετίας του ’50 King Pleasure, του οποίου η επιτυχία του 1952 “Moody’s Mood for Love” ήταν το αγαπημένο του Gerard Basquiat, πατέρα του καλλιτέχνη. Η έκθεση είναι σίγουρα μια οικογενειακή υπόθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments