Ελλάδα

Πλεύρης: Οι δείκτες μας επιτρέπουν οι μειώσεις των μέτρων

Πλεύρης: Οι δείκτες μας επιτρέπουν οι μειώσεις των μέτρων
"Πλέον είμαστε σε συνύπαρξη με τον ιό" είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης στην αρχική του τοποθέτηση

“Πλέον είμαστε σε συνύπαρξη με τον ιό” είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης στην αρχική του τοποθέτηση, ο οποίος έκανε λόγο για συνύπαρξη με τον κορονοϊό:

“Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας που είναι αυτή της συνύπαρξης με τον ιό, είπε ο υπουργός Υγείας και τα μέτρα μπαίνουν σε φάση μη υποχρεωτικότητας. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero covid αλλά πιστεύουμε στις πολιτικές όπου προστατεύοντας το ΕΣΥ οι δείκτες μας επιτρέπουν να μπούμε στο πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό.

Στην πορεία λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Είναι βέβαιο, τόνισε, ότι με την προσπάθεια που έγινε από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν φτάσαμε σε αυτό που έλεγαν κάποιοι ότι θα διασωληνώνουμε ανθρώπους σε πάρκινγκ”.

Παίρνοντας τον λόγο η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από την μια προστασία αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα.

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας. Το βιώσιμο μοντέλο είναι να ζούμε με τα μέτρα προστασίας καθημερινά. Δεν καταργούμε τα μέτρα προστασίας αλλά τα χρησιμοποιούμε. Βασικό μέλημα όλων μας είναι ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης έκανε αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας στην Επικράτεια. Όπως τόνισε, “τις τελευταίες 2 εβδομάδες βλέπουμε μια σημαντική μείωση κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα, είπε, είναι από την Όμικρον 2. Και τα λύματα επίσης δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο στην Ελλάδα.

Ο δείκτης θα είναι λιγότερο σημαντικός καθώς όλα τα κράτη έχουν αλλάξει την μεθοδολογία των τεστ. Οι πιο σημαντικοί δείκτες, τόνισε θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – και εδώ έχει παρατηρηθεί μείωση – ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων. Έχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων”.

Για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό τόνισε ότι δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη καθώς ο τρόπος καταγραφής δεν είναι ενιαίος σε κάθε χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments