Διεθνή

Η Ρωσία κατηγορούμενη ως Κρατικός Χορηγός Τρομοκρατίας – Οι ΗΠΑ έτοιμες να «πιέσουν το κουμπί»

Η Ρωσία κατηγορούμενη ως Κρατικός Χορηγός Τρομοκρατίας – Οι ΗΠΑ έτοιμες να «πιέσουν το κουμπί»

Πηγή Φωτογραφίας: inquirer

Οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες να κλιμακώσουν την αντιδράσεις τους

Οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες να κλιμακώσουν την αντιδράσεις τους στη ρωσική επεκτατικότητα που εντάθηκε ακόμη περισσότερο τις δύο τελευταίες ημέρες στο έδαφος της Ουκρανίας. Μάλιστα, οι ΗΠΑ και  ο Μπάιντεν εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ανακηρύξουν τη Ρωσική Ομοσπονδία σε κράτος χορηγό της τρομοκρατίας, λόγω των εγκλημάτων πολέμου και για άλλες φρικαλεότητες που διαπράττουν τα ρωσικά στρατεύματα στην επικράτεια της Ουκρανίας. Σε συμβολικό επίπεδο, η υλοποίηση της ιδέας αυτής θα κατέτασσε ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία στην ίδια κατηγορία με κράτη με σαφή ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Εκτός από την απρόκλητη και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τελέσει αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων και στρατευμάτων στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν λάβει σαφή θέση, δηλώνοντας επισήμως ότι η Ρωσία διαπράττει επισήμως εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.  

Χώρες που καθορίζεται από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών ότι έχουν υποστηρίξει επανειλημμένως πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας μπορούν να χαρακτηριστούν ως κράτη χορηγοί της τρομοκρατίας  με βάση την ισχύουσα νομοθεσία των ΗΠΑ και υπόκεινται σε κυρώσεις.

Συνολικά, οι τέσσερις κύριες κατηγορίες κυρώσεων, που προκύπτουν από τον καθορισμό απ’ αυτές τις αρχές, περιλαμβάνουν περιορισμούς στην εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ, απαγόρευση εξαγωγών και πωλήσεων στον τομέα της άμυνας,·  ελέγχους επί των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης· και άλλους, κυρίως οικονομικούς, περιορισμούς. 

Επιπλέον, εάν οι ΗΠΑ πιέσουν το κουμπί και ορίσουν τη Ρωσία ως κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας, οποιαδήποτε εταιρεία, άτομο ή κράτος που κερδίσει μια δικαστική απόφαση κατά της Μόσχας θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αποκλεισμένα ή «παγωμένα ρωσικά» περιουσιακά στοιχεία.

Ο χαρακτηρισμός μιας χώρας ως κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας ανήκει στο State Department και στο Κογκρέσο, και, από το 2022, υπάρχουν τέσσερις χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως κράτη χορηγοί της τρομοκρατίας: η Κούβα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα), το Ιράν και η Συρία.

Σε απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον Ουκρανών αμάχων, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως προμηθευτή της κρατικής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Για να οριστεί μια χώρα ως κράτος χορηγός της τρομοκρατίας, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσει ότι η κυβέρνηση αυτής της χώρας έχει επανειλημμένως παράσχει υποστήριξη σε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας.

Η ουκρανική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ζελένσκι  έχουν ήδη ζητήσει από τις ΗΠΑ να ορίσουν τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας.

Ακόμη, όταν ρωτήθηκε για τον πιθανό χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας, εκπρόσωπος του State Department ξεκαθάρισε:  

«Θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές επιλογές – επιλογές που είναι διαθέσιμες σε εμάς βάσει του νόμου, επιλογές που θα ήταν αποτελεσματικές ως προς το να λογοδοτήσει η Ρωσία της Ρωσίας στο να λογοδοτήσει η Ρωσία – και εάν ένα εργαλείο είναι διαθέσιμο και αποτελεσματικό, δεν θα διστάσουμε να το χρησιμοποιήσουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments