Κόσμος

Οι πινακίδες οχημάτων “οξύνουν” το πρόβλημα Σερβίας – Κοσόβου

Οι πινακίδες οχημάτων “οξύνουν” το πρόβλημα Σερβίας – Κοσόβου

Πηγή Φωτογραφίας: Balkan Insight

O "πόλεμος" μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου,  για τις πινακίδες οχημάτων, καλά κρατεί μιας και οι εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών δεν λένε να κοπάσουν

O “πόλεμος” μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου,  για τις πινακίδες οχημάτων, καλά κρατεί μιας και οι εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών δεν λένε να κοπάσουν.

Η προσωρινή λύση που είχε βρεθεί για το γεγονός ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν δέχεται τις πινακίδες της άλλης, ήταν αυτοκόλλητα που κρύβουν τα εθνόσημα. Όμως η λύση αυτή ήταν για έξι μήνες, και το διάστημα αυτό κύλησε χωρίς πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

«Αυτό σημαίνει πως η λύση που πρέπει να βρεθεί δεν μπορεί πλέον να είναι συνέχεια της παρούσας κατάστασης. Τα αυτοκόλλητα δεν είναι μόνιμη λύση, ούτε συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε λύση που να βελτιώνει την τωρινή κατάσταση», εξηγεί ο Μπέσνικ Μπισλίμι, επικεφαλής των διαπραγματευτών της Πρίστινας.

Anatomy of a new Serbia-Kosovo crisis: the politics of license plates

Η αποτυχία του Βελιγραδίου και της Πρίστινας να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους δυσχεραίνει την καθημερινότητα των κατοίκων του Κοσόβου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η διαιώνιση του προβλήματος με τις πινακίδες είχε οδηγήσει σε εξέγερση Σέρβων πολιτών, που απέκλεισαν δύο συνοριακά περάσματα επί 13 ημέρες.

«Αυτό που γινόταν μέχρι τώρα, η πρακτική με τις πινακίδες και τα αυτοκόλλητα που καλύπτουν τα σύμβολα της Σερβίας και του Κοσόβου, ήταν σε κάθε περίπτωση μια από τις καλύτερες λύσεις μέχρι τώρα», σχολιάζει ο Ιβάν Νίκολιτς της ΜΚΟ «Επικοινωνία για Κοινωνική Ανάπτυξη».

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει τα σύμβολα του Κοσόβου γιατί πιστεύει ότι θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments