Διεθνή

Δημοσκοπήσεις: Καθαρή επικράτηση Μακρόν – Θετική επίδραση του debate

Δημοσκοπήσεις: Καθαρή επικράτηση Μακρόν – Θετική επίδραση του debate

Πηγή Φωτογραφίας: Financial Times

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρήθηκε  πιο πειστικός για το 43% των ερωτηθέντων, το 33% παρασύρθηκε περισσότερο από τη Λε Πεν και το 33% από κανέναν

Το πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο debate της περασμένης Τετάρτης ανάμεσα στον Μακρόν και την Λε Πεν έχει από ελάχιστη έως μηδενική επιρροή στην πρόθεση ψήφου των Γάλλων ψηφοφόρων, οι οποίοι καλούνται να εκλέξουν μεθαύριο τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Χώρα τους.

Αρκετά θετική καταγράφεται ότι είναι η επίδραση του debate στους εκλογικούς και πολιτικούς προσανατολισμούς των Γάλλων πολιτών. Η Λε Πεν δεν κατάφερε να αδράξει την ευκαιρία. Δεν μπόρεσε να ανατρέψει τη φορά των πολιτικών πραγμάτων. Ο υποψήφιος του φιλελεύθερου κέντρου μπόρεσε να κρατήσει τις δυνάμεις του και προσβλέπει βάσιμα σε επανεκλογή του.

Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έως σήμερα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης ενόψει της κρίσιμης προεδρικής εκλογής. Και στις έξι δημοσκοπήσεις καταγράφεται σαφής εκλογική υπεροχή του  φιλελεύθερου υποψηφίου, Εμμανουέλ Μακρόν, έναντι της υποψήφιας της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λε Πεν.

Την Πέμπτη, μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα της συζήτησης  έδωσε μια σαφή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων: 53% για τον Μακρόν και 47% για τη Μαρίν Λεπέν . «Αυτές οι δημοσκοπικές καταγραφές δεν θα αντιστοιχούσαν πλέον καθόλου σε μια συνηθισμένη επίδοση ενός κεντρώου – κεντροδεξιού υποψηφίου εναντίον ενός αντιπάλου από την άκρα δεξιά, αλλά μάλλον στην κλασική, τυπική διαφορά μεταξύ δύο συνηθισμένων αντιπάλων σε έναν δεύτερο γύρο, όπως οι Ολάντ – Σαρκοζί , Ρουαγιάλ – Σαρκοζί ή Σιράκ – Μιτεράν», τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας ερευνών. 

Πέρα από αυτήν την έρευνα, πολλά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων πραγματοποιούν καθημερινές έρευνες, που ονομάζονται «κυλιόμενες», για να μάθουν πώς έχει τροποποιηθεί η γαλλική ψήφος.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η έρευνα Ipsos-Sopra Steria διενήργησε έρευνα για για την «France Info» και την εφημερίδα «Le Parisien» και ανακοίνωσε 57,5% των προθέσεων ψήφου υπέρ του Μακρόν έναντι 42,5% για την Λε Πεν

Από την πλευρά της, η δημοσκόπηση τη εταιρείας Ifop Opinion Fiducial για το «Paris Match» δείχνει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 55,5% των ψήφων έναντι 44,5% της ακροδεξιάς υποψηφίου και ανακοινώνει ανακοινώνει δείκτη εκλογικής συμμετοχής 74%.

Πλεονέκτημα του Μακρόν μετά το debate

Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων αμφισβήτησαν επίσης τους Γάλλους μετά τη συζήτηση μεταξύ των δύο γύρων, την Τετάρτη, μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρήθηκε  πιο πειστικός για το 43% των ερωτηθέντων, το 33% παρασύρθηκε περισσότερο από τη Λε Πεν και το 33% από κανέναν, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στον απόηχο της συζήτησης από τον Elabe για το BFMTV , έδειξε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε θεωρηθεί πιο πειστικός από την εκλεκτή της γαλλικής ακροδεξιάς από το 59% των τηλεθεατών έναντι 39% για την υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments