Πολιτισμός

Μέγαρο Μουσικής: Δύο νέες μουσικές εκδηλώσεις με άρωμα Ευρώπης έρχονται τον Μάιο

Μέγαρο Μουσικής: Δύο νέες μουσικές εκδηλώσεις με άρωμα Ευρώπης έρχονται τον Μάιο

Πηγή Φωτογραφίας: megaro.gr- Philharmonia Orchestra

Μέγαρο Μουσικής: Παγκόσμιας φήμης ονόματα με ταλέντο έρχονται τον Μάιο

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ μπαίνει στην ατζέντα της άνοιξης με δύο ακόμα εκπληκτικές μουσικές εκδηλώσεις που φέρνουν αέρα παγκόσμιας πολιτιστικής δημιουργίας στην Αθήνα.

Philharmonia Orchestra

Η Ορχήστρα Philharmonia του Λονδίνου έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είναι ό,τι πιο φρέσκο και δυναμικό παρουσιάζεται στις παγκόσμιες μουσικές σκηνές. Υπό τη διεύθυνση του εκρηκτικού νεοδιορισθέντα πρώτου της μαέστρου, του νεαρού Santtu-Matias Rouvali, και με σολίστ τον βραβευμένο Νοτιοκορεάτη πιανίστα Seong-Jin Cho, η Philharmonia Orchestra θα εμφανιστεί στην εντυπωσιακής ακουστικής Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, προσφέροντας για πρώτη φορά στο κοινό της χώρας μας την ευκαιρία να απολαύσει τους δύο μουσικούς της νεότερης γενιάς.

O Φινλανδός Santtu-Matias Rouvali διαδέχτηκε το καλοκαίρι του 2021 τον Esa-Pekka Salonen ως πρώτος μαέστρος της Philharmonia Orchestra. Διατηρεί, επίσης, τη θέση του ως αρχιμαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και της Τάμπερε Φιλαρμονικής Ορχήστρας στη Φινλανδία. Οι «Times» του Λονδίνου με ενθουσιασμό τον περιγράφουν ως «the hottest maestro in Finland» και η «Guardian» επαινεί την «υπερκινητική, σχεδόν “μπαλετική” τεχνική του. Η ορχήστρα υπό την μπαγκέτα του Rouvali ακούγεται όλο φρεσκάδα, δεξιοτεχνία και ένταση».

Mitsuko Uchida: Τρίτη 24 Μαΐου, Aίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Εντυπωσιακό ταλέντο με έμφυτη μουσικότητα, ο Seong-Jin Cho ξεχώρισε από νωρίς ως ιδιαίτερος μουσικός της γενιάς του και εξελίχθηκε γρήγορα σε έναν από τους πιο διακεκριμένους καλλιτέχνες στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται άλλοτε στοχαστικές και ποιητικές και άλλοτε πολύχρωμες και τολμηρές. Το 2015 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον απαιτητικό Διεθνή Διαγωνισμό Chopin στη Βαρσοβία και αμέσως μετά, τον Ιανουάριο του 2016, υπέγραψε ένα αποκλειστικό συμβόλαιο με την Deutsche Grammophon.

Η λονδρέζικη Philharmonia Orchestra ιδρύθηκε το 1945 και είναι πρωτοπόρος στη σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής μουσικής. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ορχήστρες παγκοσμίως, χάρη στα ειδικά προγράμματά της για την ανάπτυξη και εκπαίδευση του κοινού, τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και τα συμμετοχικά προγράμματα διά βίου μάθησης. Εκτός από τις σημαντικές συναυλίες κλασικής μουσικής που δίνει σε όλο τον κόσμο, η Philharmonia Orchestra ηχογραφεί μουσική για τον κινηματογράφο. Επίσης, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός της για τη νέα γενιά και την ποπ κουλτούρα συμμετέχει σε ηχογραφήσεις μουσικής επένδυσης για τα πιο δημοφιλή videogames.

Η εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με έργα Ροσίνι, Προκόφιεφ και Τσαϊκόφσκι.

Mitsuko Uchida

Στις 24 Μαΐου η διάσημη Γιαπωνέζα πιανίστα Μιτσούκο Ουτσίντα θα βρίσκεται στη σκηνή του Μεγάρου για ένα ρεσιτάλ που αντικατοπτρίζει ιδανικά τα ενδιαφέροντα αλλά και ορισμένους από τους σταθερούς καλλιτεχνικούς της στόχους. Τη διαύγεια στην κλασική φόρμα (Μότσαρτ), την παθιασμένη εκφραστικότητα (Σούμαν) και τον διαρκή πειραματισμό με τον πυρήνα και την ουσία του ήχου (Κούρταγκ).

Γεννημένη στην Ιαπωνία, η Μιτσούκο Ουτσίντα έχει από το 2009 βρετανική υπηκοότητα, ενώ την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε Dame για τη συνεισφορά της στη μουσική. Και όχι άδικα, αφού πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες της εποχής μας που αναγνωρίζεται από κοινό και κριτικούς ως ασυναγώνιστη ερμηνεύτρια των έργων των Μότσαρτ, Σούμπερτ, Σούμαν και Μπετόβεν. Όπως λέει η ίδια για τον Σούμπερτ: «Ήταν ο συνθέτης που ένιωθα πιο κοντά μου από παιδί. Κι είχα δίκιο. Δεν μπορείς να ταυτιστείς με τον Μότσαρτ. Μπορείς να νιώθεις ολοένα πιο κοντά στο τι κάνει και μπορείς να ταυτιστείς για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, εδώ κι εκεί, και ύστερα εξαφανίζεται. Αλλά ο Σούμπερτ ήταν συγγενικό μου πνεύμα. Μπορείς να ξεμοναχιαστείς μαζί του».

Έχει συνεργαστεί εδώ και πολλά χρόνια με τις πιο γνωστές ορχήστρες του κόσμου, όπως οι Berlin Philharmonic, Royal Concertgebouw Orchestra, Bavarian Radio Symphony, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, και στις ΗΠΑ με τη Chicago Symphony και την Cleveland Orchestra, με την οποία γιόρτασε πρόσφατα την 100ή της παράσταση στο Severance Hall. Οι δε μαέστροι με τους οποίους έχει συνεργαστεί στενά είναι όλοι οι αστέρες του πόντιουμ: Bernard Haitink, Sir Simon Rattle, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen, Vladimir Jurowski, Andris Nelsons, Gustavo Dudamel και Mariss Jansons.

Philharmonia Orchestra: Σάββατο, 7 Μαΐου, Aίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Στην εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα την απολαύσουμε να ερμηνεύει ένα πρόγραμμα πραγματικά συναρπαστικό, με έργα György Kurtάg, Wolfgang Amadeus Mozart και Robert Schumann.

Παρά τη διεθνή της αναγνώριση και την τιμή του σημαντικού τίτλου της Dame, η Μιτσούκο Ουτσίντα παραμένει διακριτική στη ζωή της και επικεντρωμένη στη μουσική. Το παίξιμό της ξεχωρίζει για την ευαισθησία, την ανόθευτη πνευματικότητα και την προσήλωση στην απέριττη νοηματοδότηση κάθε μουσικής χειρονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments