Διεθνή

Εκλογές στη Γαλλία: Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα

Εκλογές στη Γαλλία: Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα

Πηγή Φωτογραφίας: blog.oup/daserste/theguardian

Εκλογές στη Γαλλία: Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί ώρα Γαλλίας και θα κλείσουν 12 ώρες μετά

Συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στη Γαλλία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί ώρα Γαλλίας και θα κλείσουν 12 ώρες μετά, ενώ γύρω στις 21.00 θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει τον Μακρόν ότι δεν μπορεί να θεωρήσει τίποτα δεδομένο, καθώς η συμμετοχή είναι κρίσιμη να διασφαλίσει τη νίκη του. Πρέπει πάνω απ’ όλα να διασφαλίσει ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι που υποστήριξαν άλλους υποψηφίους στον πρώτο γύρο στις 10 Απριλίου θα στηρίξουν τον κεντρώο πρώην τραπεζίτη και να αποτρέψουν τη Λεπέν να κερδίσει την εξουσία. Περίπου 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αναλυτές λένε ότι τα ποσοστά αποχής θα μπορούσαν να φτάσουν το 26%-28%, αν και το ρεκόρ του 1969 με 31,1% αποχή δεν αναμένεται να ξεπεραστεί.

Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος τερμάτισε στην τρίτη θέση στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου, αρνήθηκε κατηγορηματικά να παροτρύνει τα εκατομμύρια των οπαδών του να υποστηρίξουν τον Μακρόν.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελικές τάσεις των δημοσκοπήσεων τω τελευταίων ημερών, ο Μακρόν φαίνεται να έχει τις υψηλότερες πιθανότητες επανεκλογής από οποιονδήποτε Γάλλο πρόεδρο εδώ και πολλά χρόνια, σε αντίθεση με την Λε Πεν που φέρεται να παλεύει για τις προσωπικές προοπτικές της στην πολιτική σκηνή της χώρας,  καθώς η τρίτη κατά σειρά αποτυχία της για την ανάδειξη στο προεδρικό αξίωμα θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς ή ακόμη και αλλαγές στην ηγεσία της Εθνικής Συσπείρωσης.

Όλες οι δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας από την περασμένη Δευτέρα έως το τέλος της εβδομάδας, δείχνουν ότι ο Μακρόν εξασφαλίζει την επανεκλογή με 55% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, δηλαδή με δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από την Λε Πεν, η οποία βλέπει να μειώνεται η διαφορά από τις προεδρικές εκλογές του 2017, όταν το φιλελεύθερος υποψήφιος επικράτησε με 66% έναντι 33,9% της επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments