Κόσμος

Μολδαβία: Υπάρχουν εντάσεις στην Υπερδνειστερία λέει η πρόεδρος

Μολδαβία: Υπάρχουν εντάσεις στην Υπερδνειστερία λέει η πρόεδρος

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Μολδαβία: Μετά την ένταση που υπήρξε στην Υπερδνειστερία συνήλθε το συμβούλιο ασφαλείας με την πρόεδρο Μάια Σαντού να βλέπει αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ένα νέο μέτωπο άνοιξε την Δευτέρα μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία, που προκάλεσαν ανησυχία στο Κρεμλίνο. Όπως ήταν ευλόγως κατανοητό, η πρόεδρος της Μολδαβίας καταδίκασε κάθε προσπάθεια να εμπλακεί η χώρα της σε ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στη χώρα, κάνοντας λόγο για δυνάμεις που «θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή της Υπερδνειστερίας».

Η Μάια Σαντού συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τις επιθέσεις και τις εκρήξεις σε δύο κεραίες επικοινωνίας στην Υπερδνειστερία, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζουν ποιοι ευθύνονται για τις επιθέσεις ή αν πρόκειται για ομάδες από το εσωτερικό της χώρας ή το εξωτερικό.

Τι ανέφερε η Πρόεδρος – Τα πρώτα μέτρα

Η πρόεδρος της Μολδαβίας μίλησε για κλιμάκωση της έντασης μετά τις δύο επιθέσεις, καθώς «τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν ψευδείς ειδοποιήσεις για βόμβες. «Υπάρχουν διαφορετικές εντάσεις μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και αυτό καθιστά ευάλωτη τη Δημοκρατίας της Μολδαβίας», πρόσθεσε η κυρία Σαντού.

Oι αρχές της Υπερδνειστερίας αναβάθμισαν στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για «τρομοκρατική απειλή» βασιζόμενες στην σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στον φιλορωσικό θύλακα. Κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, που φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.

Το περιστατικό

Η ανησυχία επιτάθηκε έπειτα από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στην Υπερδνειστερία, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Μόσχα. Χθες, έκρηξη σημειώθηκε στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αυτόκλητης δημοκρατίας στην «πρωτεύουσα» Τιρασπόλ, ενώ σήμερα εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Λίγο αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την φιλοευρωπαία Μάια Σαντού. Οι φόβοι ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Οι δηλώσεις του Ρώσου υποδιοικητή

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις.

Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Μολδαβία κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, ζητώντας από την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Λίγα λόγια για την περιοχή

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Η Μολδαβία, μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, στριμωγμένη ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία, υφίσταται ήδη τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία με την εισροή 400.000 προσφύγων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments