Διεθνή

Ουκρανία: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Ουκρανία: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki

Ουκρανία: Μία βραδυφλεγής βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει είναι η προσφυγική κρίση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο που διαρκεί εδώ και μήνες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση. Πολλοί αναλυτές λένε πως ο αριθμός των προσφύγων θα ξεπεράσει πολύ γρήγορα τους 8 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Πάνω από 5,3 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία εγκατέλειψαν τη χώρα τους από την έναρξη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αν και η ροή τους έχει σαφώς επιβραδυνθεί από τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ αναμένει ότι θα υπάρχουν τρία εκατομμύρια παραπάνω έως τα τέλη του έτους.

Τα τελευταία στοιχεία

Σύμφωνα με την UNHCR, στις 26 Απριλίου, 5.317.219 Ουκρανοί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή 52.452 περισσότεροι σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης ημέρας.

Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% των προσφύγων αυτών, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από τη χώρα. Περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνεχίζουν να βρίσκονται εντός της χώρας. Πάνω από 7,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (26/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 135 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 19 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 58
  • Από Ευζώνους: 4
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 24
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 42, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5 και στα λοιπά αεροδρόμια 2.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 22.861 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.343 ανήλικοι.

Η πρόβλεψη του ΟΗΕ για την προσφυγική κρίση

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο αριθμός των Oυκρανών προσφύγων που διαφεύγουν από τη χώρα τους στην οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου ο ρωσικός στρατός, μπορεί να φθάσει τα 8,3 εκατομμύρια.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η οποία στην αρχή του πολέμου υπολόγιζε ότι οι πρόσφυγες θα έφθαναν τα 4 εκατομμύρια, ζητεί 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τις δράσεις της και αυτές των εταίρων της υπέρ των ανθρώπων αυτών που διαφεύγουν από την εμπόλεμη χώρα τους.

«Περισσότερα από 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πλέον απαραίτητα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες στην Ουκρανία, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο από το ποσό που είχαμε ζητήσει (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια) όταν είχαμε κάνει την έκκληση την 1η Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Η έκκληση παρατάθηκε επίσης από τρεις σε έξι μήνες», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Τι ισχύει ανά χώρα

Η προσφυγική κρίση που προέρχεται από την Ουκρανία μεγαλώνει και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Οι χώρες της Ευρώπης έχουν απορροφήσει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο κομμάτι των προσφύγων αν όχι όλο.

Πολωνία

Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.564.994 μεταξύ αυτών εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την HCR. Ορισμένοι από αυτούς μεταβαίνουν ακολούθως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ εκείνων που παραμένουν στην Πολωνία, 700.000 ήδη έλαβαν τον εθνικό αριθμό ταυτότητας (PESEL), ανέφερε χθες η HCR.

Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται ευρέως στις σχέσεις με τους δημόσιους πολωνικούς θεσμούς, τις υπηρεσίες υγείας, για την απόκτηση αριθμού τηλεφώνου, την πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες …

Η αστυνομία στα πολωνικά σύνορα εκτιμά εξάλλου ότι τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά τη σύγκρουση. Η Πολωνία είχε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς οικονομικούς μετανάστες πριν από τον πόλεμο.

Ρουμανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 678.081 άνθρωποι μετέβησαν στη Ρουμανία στις 8 Απριλίου, οι οποίοι έφθασαν κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω Μολδαβίας και μετά συνέχισαν τον δρόμο τους προς άλλες χώρες.

Μολδαβία

Σύμφωνα με την HCR, 406.611 Ουκρανοί εισήλθαν στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι ανάμεσα στις πιο φτωχές της Ευρώπης αλλά και η πλησιέστερη στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αντέξει καλύτερα το οικονομικό βάρος.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία είχε φιλοξενήσει στις 8 Απριλίου 413.888 Ουκρανούς, σύμφωνα με την HCR.

Σλοβακία

Στις 8 Απριλίου, συνολικά 310.989 άνθρωποι είχαν φθάσει από την Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την HCR.

Λευκορωσία

Στις 7 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 19.096 ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments