Διεθνή

Αμερικανική οικονομία: Άσχημα νέα – Αναμένεται το χειρότερο τρίμηνο διετίας

Αμερικανική οικονομία: Άσχημα νέα – Αναμένεται το χειρότερο τρίμηνο διετίας

Πηγή Φωτογραφίας: aa

Η οικονομική δραστηριότητα της Αμερικής, μετρούμενη από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, προβλέπεται να έχει αυξηθεί μόνο με ετήσιο ρυθμό 1,1%

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για άσχημα νέα για την αμερικανική οικονομία, με την τελευταία μέτρηση του ΑΕΠ να αναμένεται να δείξει ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ υποχώρησε στο 1,1% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Η οικονομική δραστηριότητα της Αμερικής, μετρούμενη από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, προβλέπεται να έχει αυξηθεί μόνο με ετήσιο ρυθμό 1,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις συναινετικές προσδοκίες της Refinitiv. Το μοντέλο GDPNow της Federal Reserve Bank of Atlanta προβλέπει εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μόνο 0,4% από την Τετάρτη — πτώση από 1,3% στα μέσα Απριλίου.
Εάν οποιαδήποτε πρόβλεψη αποδειχθεί σωστή, θα ήταν μια απότομη πτώση σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης 6,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και θα την καθιστούσε τη χειρότερη τρίμηνη περίοδο από την ύφεση της πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί τελικά από τον ρυθμό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης επαναλειτουργίας. Ωστόσο, ακόμη και σε σύγκριση με τις περιόδους πριν από την πανδημία, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε σταθερά με πιο μέτριο ρυθμό, κάτι τόσο χαμηλό όσο 1% θα ήταν απογοητευτικό.

Πώς έγινε λοιπόν αυτό;

Πρώτον, οι εταιρείες ανασυγκρότησαν τα αποθέματά τους τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, γεγονός που ενίσχυσε την οικονομική δραστηριότητα. Αλλά αυτό μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με οικονομολόγους της Action Economics.
Το τρίμηνο ξεκίνησε επίσης με το κύμα Omicron του κορωνοϊού, την αύξηση των λοιμώξεων και τους νέους περιορισμούς με στόχο τον περιορισμό του ιού. Ενώ οι επιπτώσεις ήταν βραχύβιες, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις γίνονται εμφανείς μόλις τώρα.

Η οικονομία αντιμετωπίζει πιέσεις που έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τη θεμελιώδη υγεία της και έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανή ύφεση. Ο πληθωρισμός πιέζει τα νοικοκυριά καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και των τροφίμων αυξάνονται, το κόστος δανεισμού αυξάνεται και η παγκόσμια οικονομία κλονίζεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα για τον Covid.

Ωστόσο, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ – ο πιο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας – παραμένει ισχυρή. Και το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους με ετήσιο ρυθμό 3,7% μετά την προσαρμογή του πληθωρισμού.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι αυτή η τάση είναι καλύτερος δείκτης από το συνολικό ΑΕΠ της υποκείμενης ισχύος της οικονομίας. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο σταθερός ρυθμός των δαπανών θα διατηρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, αν και οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Η επιβράδυνση του περασμένου τριμήνου ακολούθησε την έντονη ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λόγω της αύξησης των αποθεμάτων καθώς οι εταιρείες ανανέωσαν τα αποθέματα εν αναμονή των δαπανών για την περίοδο των εορτών. Οι επιχειρήσεις συνέχισαν την ανακατασκευή των αποθεμάτων το περασμένο τρίμηνο, αλλά το έκαναν πιο αργά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη στη διαδικασία.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα αγαθά από το εξωτερικό, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν πιο αργά. Αυτή η ανισότητα διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα και αφαιρέθηκε από την ανάπτυξη του τριμήνου.

Η αδυναμία του συνολικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας έρχεται σε αντίθεση με τη ζωτικότητα της αγοράς εργασίας. Στο 3,6%, το ποσοστό ανεργίας είναι σχεδόν πίσω στο χαμηλό μισού αιώνα που έφτασε λίγο πριν την πανδημία. Οι απολύσεις έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς οι εργοδότες, που μαστίζονται από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, έχουν κρατήσει σφιχτά τους εργαζομένους τους.

Οι μισθοί αυξάνονται σταθερά καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν εργαζομένους, μια τάση που συνέβαλε στη διατήρηση της ικανότητας των καταναλωτών να ξοδεύουν. Ταυτόχρονα, ωστόσο, αυτές οι δαπάνες βοήθησαν να τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε στο 8,5% τον Μάρτιο σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σηματοδότησε μια ραγδαία σειρά αυξήσεων επιτοκίων για την καταπολέμηση των υψηλότερων τιμών. Η Fed πρόκειται να αυξήσει το βασικό της βραχυπρόθεσμο επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την επόμενη εβδομάδα, την πρώτη τόσο μεγάλη αύξηση από το 2000. Τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις μισής μονάδας – διπλάσια από την τυπική αύξηση τριμήνου – αναμένονται σε επόμενες συνεδριάσεις της Fed. Θα ισοδυναμούσαν με μια από τις ταχύτερες σειρές αυξήσεων επιτοκίων της Fed εδώ και δεκαετίες.

Με πληροφορίες από cnn /politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments