Διεθνή

Γιατί η Δύση ανησυχεί για την Υπερδνειστερία;

Γιατί η Δύση ανησυχεί για την Υπερδνειστερία;

Πηγή Φωτογραφίας: Eurovision News

Υπερδνειστερία: Το θερμόμετρο ανεβαίνει στην περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας με την Μολδαβία.

Η Υπερδυνστερία, de facto κρατική οντότητα στην αυλή της Μολδαβίας, εισήλθε στην πολιτική καθημερινότητα των Δυτικών, οι οποίοι γρήγορα εξοικειώθηκαν με τη δύσκολη ονομασία της. Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες και προχθές στο έδαφος της ανατολικής Μολδαβίας υποχρέωσαν την Ουκρανία να κατηγορήσουν τη Μόσχα ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής, με απώτερη στόχευση την υπονόμευση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας.

Το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει είναι το εάν ο επεκτατισμός του Πούτιν συμπεριλαμβάνει και την Υπερδνειστερία. Τις τελευταίες ημέρες, οι φόβοι ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επεκταθεί σε αυτήν την αυτοαποκαλούμενη «δημοκρατία» της Μολδαβίας έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι αρχές της φιλορωσικής αυτονομιστικής περιοχής ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένα χωριό που συνορεύει με την Ουκρανία και φιλοξενεί μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών του ρωσικού στρατού ήταν στόχος πυρών.

Αυτό το νέο κεφάλαιο στις εδαφικές επεκτατικές βλέψεις του Κρεμλίνου εγείρει εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες στην Δύση.

Η Γαλλία υποστηρίζει τη Μολδαβία απέναντι σε αυτού τους νέους κινδύνους αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Η σχετική δυσαρέσκεια εκφράστηκε μετά από αυτό το μπαράζ εκρήξεων στην αυτονομιστική περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε εξέφρασε στον Μολδαβό ομόλογό του την ανησυχία του σχετικά με τα επεισόδια που συνέβησαν τις τελευταίες δύο ημέρες στην Υπερδνειστερία. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας για τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας απέναντι στους κινδύνους αποσταθεροποίησης στους οποίους αυτή μπορεί να υπόκειται. Η υποστήριξή της δυτικοευρωπαϊκής χώρας προς τη Μολδαβία, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, πρόκειται συνεχιστεί με αποφασιστικό τρόπο απέναντι στις νεοιμπεριαλιστικές προθέσεις του Προέδρου Πούτιν.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, κατηγόρησε ανοιχτά, μετά από αυτές τις εκρήξεις, τη Ρωσία ότι θέλει να «αποσταθεροποιήσει» αυτήν την αυτονομιστική εδαφική επικράτεια της Μολδαβίας. Η Ρωσία θεωρείται ότι επιθυμεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας, στοιχείο που πρέπει να εντάσσεται στους ευρύτερους επεκτατικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς του Πούτιν, ο οποίος αποβλέπει στην καθυπόταξη ή την δορυφοροποίηση της Μολδαβίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν επίσης για προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Απώτερος στόχος των ρωσικών αυτών ενεργειών είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον, η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχία της Μολδαβία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments