Διεθνή

Ρωσικό αέριο: Ο βαθμός εξάρτησης των χωρών της ΕΕ

Ρωσικό αέριο: Ο βαθμός εξάρτησης των χωρών της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ρωσικό αέριο: Η Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια εξαρτάται από την Ρωσία σε ότι αφορά το φυσικό αέριο.

Εδώ και πολλά χρόνια οι χώρες της Ευρώπης εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο. Παλιότερα, η Ευρώπη εξαρτιόταν κατά 85% από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ όσο περνούν τα χρόνια η εξάρτηση κάποιων χωρών μειώνεται.

Η «αιμοδοσία» των ευρωπαϊκών κρατών με το ρωσικό φυσικό αέριο αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις την πλήρη εξάρτηση, αναδεικνύοντας τον εφησυχασμό που είχε επιδείξει η ΕΕ στο θέμα της διαφοροποίησης των πηγών της, με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία να αποτελεί «απότομη αφύπνιση».

Η εξάρτηση ανά χώρα

Ειδικότερα, η Φινλανδία, που εξετάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εισάγει το 94% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Λετονία το 93%, δηλαδή στις χώρες αυτές υπάρχει ρωσικό μονοπώλιο.

Η Τσεχία εισάγει το 80% από τη Ρωσία, η Βουλγαρία 77% του φυσικού αερίου, και τώρα αντιμετωπίζει το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα. Η Αυστρία από την πλευρά της εισάγει το 52% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία κάλυπτε το 49% των αναγκών της σε φυσικό αέριο (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία 35%), η Ιταλία το 46%, η Πολωνία το 40%, η Ελλάδα εισάγει το 39% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία, που διαθέτει πυρηνική ενέργεια, το 29%. Σημειώνεται ότι θα χρειαστούν μήνες, τουλάχιστον, για να περιοριστεί ουσιαστικά η εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα βλέμματα στρέφονται στη Γερμανία

Στo μεταξύ, στη Γερμανία στρέφονται τα βλέμματα όσον αφορά τον ενεργειακό πόλεμο Ευρώπης – Ρωσίας, καθώς σε τρία εικοσιτετράωρα πρέπει να πληρώσει συμβόλαιο φυσικού αερίου στη Gazprom.

Η επίσημη γερμανική θέση έως στιγμής, είναι ότι το συμβόλαιο θα πληρωθεί σε ευρώ ή σε δολάρια, και όχι σε ρούβλια όπως αξιώνει η Μόσχα, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments