Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Δεύτερο διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ

Ελληνοτουρκικά: Δεύτερο διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ελληνοτουρκικά: Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, εκδόθηκε νέο έντονο διάβημα κατά της Τουρκίας.

Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα συνεχίζονται μετά τις υπερπτήσεις που πέρασαν κάθε ρεκόρ την Τετάρτη. Αφού πρώτα έγινε γνωστό ότι η Αθήνα “παγώνει” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι με εντολή του υπουργού, Νίκου Δένδια, ο γγ του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης έκανε νέο διάβημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτρερικών τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

“Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.”

Πρώτη υπερπτήση πάνω από τα Ίμια από το 1996

Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει προηγούμενο, αφού οι νυχτερινές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Συνολικά την Τετάρτη 16 τουρκικά F-16 προχώρησαν σε 31 υπερπήσεις σε ελληνικά νησιά, αριθμός που πρέπει να θεωρείται ρεκόρ… ακραίας συμπεριφοράς.

Ειδικότερα, στις 19.58 το τέταρτο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στα 23.000 πόδια, στις 20.05 πάνω από την Καλόλιμνο ξανά, στις 20.08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20.09 πάνω από τους Αρκιούς. Ακολούθησαν υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι στις 20.18 στου Αρκιούς στις 20.19 και στους Λειψούς στις 20.20.

Έπειτα, στις 20.27 το ίδιο ζεύγος μαχητικά πέταξε πάνω από την Τέλενδο, στις 20.28 πάνω από την Κάλυμνο και στις 20.29 για δεύτερη φορά πάνω από τα Ίμια στα 23.000 πόδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments