Άποψη

Τα μηνύματα μιας επίσκεψης

Τα μηνύματα μιας επίσκεψης

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Την ώρα που η Τουρκία προχωρούσε σε σωρεία υπερπτήσεων πάνω από το Αιγαίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχονταν πρόσκληση από την αμερικανίδα πρόεδρο της Βουλής Νανσι Πελόζι να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δυο σωμάτων του Κογκρέσου των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία).

Ο πρωθυπουργός κινείται με μεθοδικότητα σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Ταγίπ Ερντογάν που κάνει θόρυβο, και επιδιώκει να φέρνει μετρήσιμα αποτελέσματα. Ένα 24ωρο μετά το τετ α τετ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Κογκρέσο την Τρίτη 17 Μαΐου.

Κάτι που για πολλους δείχνει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς.

Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες.

Το γεγονός ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο πραγματοποιείται σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία διεθνώς στέλνει πολλαπλά μηνύματα και εκτος της Ελλάδας την ώρα μάλιστα που ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει λάβει, τουλάχιστον για την ώρα επίσημη πρόκληση για τον Λευκό Οίκο.

Πέρα από αυτό όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο οτι επιδιώκει να αξιοποιεί όλα τα όπλα που έχει στην διάθεση του και πιέζει με κάθε τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα. Είτε αυτό αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είτε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπου συνομίλησε με τον γενικο γραμματέα του ΝΑΤΟ καθιστώντας του σαφές ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στην νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Σε όλο αυτό το powergame που εξελίσσεται στο νέο γεωπολιτικό παιχνίδι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έλαβε ξεκάθαρη θέση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments