Διεθνή

“Στροφή” της Ρωσίας – Πλήρωσε σε δολάρια για να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία

“Στροφή” της Ρωσίας – Πλήρωσε σε δολάρια για να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία

Πηγή Φωτογραφίας: businessinsider

Πληρωμές ομολόγων σε δολάρια πραγματοποίησε η Ρωσία, υπαναχωρώντας από την αρχική θέση της ότι θα πλήρωνε μόνο σε ρούβλια

Σε μία “στροφή” από τις αρχικές θέσεις της φαίνεται ότι προχώρησε η Ρωσία για να αποφύγει μια χρεοκοπία την Παρασκευή.

Η Μόσχα, όπως αναφέρει το Reuters, πραγματοποίησε ορισμένες καθυστερημένες πληρωμές χρέους σε δολάρια, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε υποσχεθεί ότι θα πληρωνόταν μόνο σε ρούβλια.

Το αν τα χρήματα θα έφταναν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία δεν είναι ακόμα σαφές, αλλά αντιπροσώπευε μια άλλη σημαντική ανατροπή στο παιχνίδι της οικονομικής σκακιέρας που αναπτύχθηκε σχετικά με μια πιθανή χρεοκοπία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι κατάφερε να πληρώσει 564,8 εκατομμύρια δολάρια σε ευρωομόλογα 2022 και 84,4 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα του 2042  – το νόμισμα που καθορίζεται στα ομόλογα.

Το υπουργείο είπε ότι διοχέτευσε τα απαιτούμενα κεφάλαια στο υποκατάστημα της Citibank στο Λονδίνο, έναν από τους λεγόμενους αντιπροσώπους πληρωμών των ομολόγων του οποίου η δουλειά είναι να τα εκταμιεύσει στους επενδυτές που αρχικά δάνεισαν τα χρήματα στη Μόσχα.

Η Ρωσία δεν είχε οποιουδήποτε είδους χρεοκοπία από το οικονομικό κραχ το 1998 και δεν έχει δει μεγάλη διεθνή ή «εξωτερική» χρεοκοπία της αγοράς από τον απόηχο της επανάστασης των Μπολσεβίκων του 1917.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αποτελεί πλέον σημείο ανάφλεξης στην οικονομική διαμάχη με τις δυτικές χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στις ενέργειές της στην Ουκρανία που η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Τα ομόλογα έπρεπε αρχικά να πληρωθούν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά μια επιπλέον «περίοδο χάριτος» 30 ημερών που συχνά έχουν τα κρατικά ομόλογα με τους όρους τους σήμαινε ότι η τελική προθεσμία της Μόσχας ήταν στις 4 Μαΐου. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments