Διεθνή

Το Met Gala επιστρέφει για ακόμη μια μεγάλη βραδιά μόδας

Το Met Gala επιστρέφει για ακόμη μια μεγάλη βραδιά μόδας

Πηγή Φωτογραφίας: Adweek

Το Met Gala δίνει ραντβεού 2 Μαίου.

Έντονο πάθος, διαχρονικό sexiness και πολυτελής εκκεντρικότητα συναντιούνται καρμικά στο red carpet παραδίδοντας εντατικά μαθήματα exclusive γοητείας. Από το αξέχαστο soirée του golden 1948 τα μεσάνυχτα εκείνου του Δεκεμβρίου στο ιστορικό Waldorf Astoria της retro Νέας Υόρκης μέχρι τις fresh εμφανίσεις των Billie Eilish,Timothée Chalamet, Naomi Osaka και Amanda Gorman ως main Co-chairs του 2021, το Met Gala εκπροσωπεί επιτυχημένα όλα αυτά τα χρόνια τον τίτλο του ως τον απόλυτο ορισμό του high fashion. Η elegant Eleanor Lambert, η γυναίκα που «βάφτισε» την μόδα, παρέδωσε με έναν μοναδικό τρόπο τα σκήπτρα στην «πάπισσα του style του 20ου αιώνα, Diana Vreeland με τελική διαδρομή την Anna Wintour, την «Σιδηρά Κυρία» της νεότερης fashion ιστορίας, δημιουργώντας μια «αψεγάδιαστη» κληρονομιά υψηλής αισθητικής.

View this post on Instagram

A post shared by Met Gala 2022 (@metgalaofficial)

Όπως κάθε χρόνο, εκτός από την περσινή χρονιά λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον Covid, το καθιερωμένο ραντεβού του Vogue Haute Couture θα λάβει χώρα την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου. Με σεβασμό στο Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute της Νέας Υόρκης αλλά και στην οικονομική του ενίσχυση, celebrities της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας, της ψυχαγωγίας, των διεθνών αγορών και της πολιτικής σκηνής, οι οποίοι έχουν κοσμήσει με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τις σελίδες της Vogue ακολουθούν πιστά το ετήσιο dressing theme του θεσμού μέσα από λεπτομερείς και ιδιαίτερα επιμελημένες εμφανίσεις προσπαθώντας κάθε φορά να προκαλέσουν έναν extravagant ανταγωνισμό εντυπωσιασμού!

Η collection θεατρικών κοστουμιών και το elite dinner

Δεκέμβριος 1948. Mια πολυτελής πρόσκληση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα αποστέλλεται στους εκλεκτούς προσκεκλημένου αναγράφοντας τον «πολλά υποσχόμενο» τίτλο «Το Party της χρονιάς». Ένα «midnight dinner» στο exclusive θέρετρο Waldorf Astoria τους περιμένει. Αποστολέας του expensive μηνύματος είναι η Αμερικανίδα δημοσιογράφος μόδας, Eleanor Lambert. Ένας εκλεπτυσμένος έρανος χρημάτων ξεκινά ανανεώνοντας το ραντεβού του κάθε χρόνο πετυχαίνοντας να αναδειχθεί ως το σπουδαιότερο γεγονός στα κοινωνικά ημερολόγια του Μανχάταν για τα επόμενα χρόνια. Η Lambert κουβαλάει ήδη στο ιστορικό της την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, την οποία έχει ιδρύσει, όπως και το Συμβούλιο σχεδιαστών μόδας της Αμερικής (CFDA) και έχει εφεύρει την ιδέα της «Λίστας του Καλύτερου Ντυσίματος». Επόμενοι προορισμοί στα χρόνια που ακολουθούν είναι το «Central Park» και το «The Rainbow Room» στο Κέντρο «Rockefeller».

Όλα αυτά δεν θα έπαιρναν «σάρκα και οστά» αν δεν είχε «γεννηθεί» η ξεχωριστή δημιουργική «συνάντηση» της θεατρικής σκηνοθέτριας, Irene Lewisohn, με την stage designer, Aline Bernstein, οι οποίες κατασκεύασαν μια πρωτότυπη collection θεατρικών κοστουμιών στην Jazz Νεουορκέζικη εποχή της δεκαετίας του ’20. Η επιτυχία του καλλιτεχνικού τους «παιδιού» εκτοξεύτηκε σε πάνω από οχτώ χιλιάδες κομμάτια μέχρι το 1946 και προέρχονταν από το Metropolitan Museum of Art στο οποίο εδρεύει μέχρι σήμερα το Costume Institute.

Η «χρυσή» μετάβαση

Η πρώην Editor-in -chief της Vogue, Diana Vreeland, έφερε νέα αίγλη στο Costume Institute. όταν έγινε σύμβουλος το 1972. Η Vreeland επιμελήθηκε μερικές από τις πιο φιλόδοξες και δημοσιοποιημένες εκθέσεις στην ιστορία της και αξιοποίησε το Gala ως μια μοναδική ευκαιρία για να τις εγκαινιάσει. Τα θέματά της ήταν εξωτικά και αρκετά καινοτόμα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα «The Glory of Russian Costume», «La Belle Époque» και «The World of Balenciaga».

Και καταφτάνει η glamorous εποχή του 1990 με τα δημοφιλή δροσερά μοντέλα να βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας όλων των parties. Το 1995, η τρέχουσα Editor – in – chief της Vogue, Anna Wintour,παραλαμβάνει τα σκήπτρα της luxurious διοργάνωσης, κατακτώντας τον τίτλο της «chairwoman» και ξεκινά από την αρχή προσδίδοντας έναν διαφορετικό «αέρα» στη συνολική ατμόσφαιρά της. Στρέφεται σε νέες διασημότητες, οι οποίες έχουν απήχηση και επιρροή «χρίζοντάς» τες σε main co-chairs, οι οποίες είναι διαφορετικές κάθε χρονιά. «Η κυρία Wintour έχει αξιοποιήσει μια βαθιά κατανόηση της μόδας και του δικού της ρόλου σε αυτόν τον κόσμο ώστε να μετατρέψει ένα κοινωνικό γεγονός σε ένα ξέφρενο κόκκινο χαλί που ξεπερνά τουλάχιστον όσον αφορά τα φουστάνια, τα Oscars», έγραψε το 2006 η πρώην κριτικός μόδας των New York Times, Cathy Horyn.

Οι αξέχαστες red carpet εμφανίσεις

Οι ιδιαίτερες ενδυματολογικές επιλογές των κεντρικών guests δημιουργούν πάντα εντυπώσεις και αρκετές από αυτές μας έχουν μείνει αξέχαστες, διατηρώντας με την ταυτότητά τους μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της μόδας. Κανείς δεν ξεχνάει την χρονιά 1996,όταν το iconic φόρεμα της τριανταπεντάχρονης τότε πριγκίπισσας Diana, σαγήνευσε φωτογράφους και δημοσιογράφους, φορώντας την κομψή δημιουργία του John Galliano για τον οίκο Dior, η οποία ήταν μέρος της πρώτης couture collection του designer για το δημοφιλές brand. Αρκετά χρόνια πίσω, το 1979, η Jackie Kenedy Onassis έλαμπε μοναδικά μέσα στο μαύρο, στράπλες μεταξωτό φόρεμα Valentino και ντεκολτέ χωρίς κοσμήματα, καθιερώνοντας το style που θα την συνόδευε στο τελευταίο κεφάλαιο της ζωής της ως συντάκτρια βιβλίων στο Μανχάταν, αφού επέστρεφε για να ζήσει στις ΗΠΑ μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας, Αριστοτέλη Ωνάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments