Διεθνή

Οι «αυτοκτονίες» του Κρεμλίνου: Έξι Ρώσοι νεκροί σε τρεις μήνες

Οι «αυτοκτονίες» του Κρεμλίνου: Έξι Ρώσοι νεκροί σε τρεις μήνες

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail/Twitter

Τέσσερις δισεκατομμυριούχοι και δύο στελέχη του ρωσικού κολοσσού Gazprom βρέθηκαν νεκροί, κάποιοι μαζί με τις οικογένειές τους, μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες - Ο θάνατος όλων αποδόθηκε σε αυτοκτονία από τις αρχές

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τις “περίεργες” υποθέσεις αυτοκτονίας έξι Ρώσων ολιγαρχών και κορυφαίων επιχειρηματιών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέσσερις δισεκατομμυριούχοι και δύο στελέχη του κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου και πετρελαίου Gazprom έχασαν τη ζωή τους από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να προετοιμάζονται να εισβάλουν στη γείτονά τους στα τέλη Ιανουαρίου.

Το χρονικό των αυτοκτονιών

Ο Μιχαήλ Γουότφορντ, μεγιστάνας που γεννήθηκε στην Ουκρανία. Ο 66χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στην έπαυλή του, αξίας 18 εκατομμυρίων λιρών, στο Surrey τον περασμένο μήνα, σε έναν «ανεξήγητο» θάνατο χωρίς στοιχεία συμπλοκής.

Ο Γουότφορντ είπε σε φίλους και γείτονες ότι ήταν «στη λίστα του Πούτιν» για δύο χρόνια, με τους φόβους για τη ζωή του να αυξάνονται τους μήνες πριν πεθάνει.

Ένας γείτονας είπε επίσης ότι ο «Μίσα» ήταν φίλος με τον Ρώσο ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στο Άσκοτ του Μπερκσάιρ, το 2013. 

Ο Γουότφορντ ήταν πεπεισμένος ότι ο Μπερεζόφσκι σκοτώθηκε από μια υπηρεσία πληροφοριών, είπε.

Η αστυνομία του Surrey θα πραγματοποιήσει ιατροδικαστική ακρόαση στις 29 Ιουλίου, ανέφερε το CNN .

Το ύποπτο κύμα δολοφονιών ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου όταν ο γραφειοκράτης της Gazprom, Λέο Σούλμαν βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν επικεφαλής μεταφορών στον χρηματοοικονομικό βραχίονα του πετρελαϊκού κολοσσού Gazprom Invest.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «να προετοιμαστεί για τον αντίκτυπο» .

Λιγότερο από ένα μήνα μετά το θάνατο του Σούλμαν, ο αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom Alexander Tyulakov βρέθηκε απαγχονισμένος στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών της Αγίας Πετρούπολης.

Τρεις ημέρες αργότερα ο Μιχαήλ Γουότφορντ βρέθηκε νεκρός – και τρεις εβδομάδες μετά, ο μεγιστάνας των ιατρικών προμηθειών Βασίλι Μέλνικοφ σκοτώθηκε στην υποτιθέμενη δολοφονία-αυτοκτονία της συζύγου και των παιδιών του.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της MedCom, 43 ετών, πιστεύεται ότι δολοφόνησε τη σύζυγό του, 41 ετών, και δύο παιδιά ηλικίας δέκα και τεσσάρων ετών πριν αυτοκτονήσει.

Οι τοπικοί ερευνητές είπαν ότι «δεν υπήρχαν ενδείξεις μη εξουσιοδοτημένης εισόδου στο διαμέρισμα».

«Εξετάζουμε διάφορες εκδοχές του τι συνέβη», πρόσθεσε η αστυνομία στη δυτική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ.

Στις 18 Απριλίου, ο αντιπρόεδρος της Gazprombank Vladislav Avayev βρέθηκε νεκρός με τη γυναίκα και την κόρη του στο διαμέρισμά τους στη Μόσχα. 

Ρωσικές αναφορές ανέφεραν ότι το στέλεχος αερίου πυροβόλησε και σκότωσε την οικογένειά του προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του. Αναφέρθηκε ότι βασάνιζε τη γυναίκα του για ώρες.

Ωστόσο, πρώην συνάδελφος του ισχυρίστηκε ότι η αυτοκτονία ήταν σκηνοθετημένη, ενώ αρνήθηκε ότι ο Avayev – ο οποίος μπορεί να είχε συνδέσμους με την FSB και βρέθηκε με όπλο της FSB μετά τον θάνατό του – είχε εγκαταλείψει τον ρόλο του ανώτερου αντιπροέδρου στη Gazprombank, όπως είχε αναφερθεί ευρέως.

Ο κ. Avayev ήταν ακόμα στην τράπεζα και είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς των πιο ελίτ πελατών της, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου του Πούτιν και πιθανώς του ίδιου του προέδρου, πρόσθεσε ο συνάδελφός του.

Την επόμενη μέρα, ο δισεκατομμυριούχος στέλεχος φυσικού αερίου Sergey Protosenya βρέθηκε νεκρός στην ισπανική εξοχική κατοικία του, με τη σύζυγο και την κόρη του να «θανατώνονται με τσεκούρι».

Οι ισπανικές αρχές πρότειναν στον Protosenya, 55 ετών, να εκτελέσει το ζευγάρι πριν αυτοκτονήσει σε μια αχαρακτήριστη έκρηξη οργής, ενώ η οικογένεια απολάμβανε ένα πασχαλινό διάλειμμα στην Κόστα Μπράβα την περασμένη εβδομάδα.

Τόσο ο 22 γιος του, όσο κι ένα φίλος του, οι οποίοι μίλησαν στη MailOnline απέρριψαν κατηγορηματικά την εκδοχή της αυτοκτονίας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments