Διεθνή

Μαριούπολη: Η συγκλονιστική μαρτυρία μίας γυναίκας για το Αζοφστάλ

Μαριούπολη: Η συγκλονιστική μαρτυρία μίας γυναίκας για το Αζοφστάλ

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Μαριούπολη: Μία γυναίκα εξιστορεί τις στιγμές που έζησε επί σειρά ημερών στην εγκατάσταση χαλυβουργίας του Αζοφστάλ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τους αμάχους να προσπαθούν να ξεφύγουν. Ο εφιάλτης που ζουν εξιστορείται από μία 37χρονη γυναίκα που επί σειρά ημερών βίωνε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό τρόμου στην εγκατάσταση χαλυβουργίας του Αζοφστάλ.

«Είχα να δω πολύ καιρό τον ήλιο. Ό,τι έζησα ήταν φριχτό. Ο τρόμος ήταν ασύλληπτος», λέει η γυναίκα για την εγκατάσταση που είναι χιλιάδες ταλαιπωρημένοι πολίτες ζουν με την ελπίδα να μην χαθούν στο σκοτάδι.

Διακοπή της απομάκρυνσης των αμάχων

Η απομάκρυνση των 100 πρώτων αμάχων από το εργοστάσιο, όπου οι εγκλωβισμένοι αναγκάζονται να υφίστανται άθλιες συνθήκες, επιτεύχθηκε την Κυριακή, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να στέλνει μήνυμα ελπίδας. Ωστόσο, η εκκένωση από άλλα σημεία της Μαριούπολης διακόπηκε για το πρωί της Δευτέρας.

Το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας, λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών που πλήττουν τη Μαριούπολη, δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτό να απομακρυνθούν από την πόλη – χωρίς να πληγούν από ρωσικά πυρά – κάτοικοι.

Οι πρώτες εικόνες και βίντεο από την επιχείρηση εκκένωσης από την εγκατάσταση χαλυβουργίας κυκλοφόρησαν στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Ξαφνικά, φαίνεται ο κόσμος να απομακρύνεται από το σκοτάδι, να ανεβαίνει στο φως και στη συνέχεια – με τη βοήθεια μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού – να οδηγείται στα λεωφορεία για να μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία.

“Φοβόμουν πάρα πολύ όταν η εγκατάσταση άρχισε να τρίζει”

Μητέρες με τα βρέφη τους, νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άμαχοι, βγαίνουν σταδιακά από τον εφιάλτη. Μια από αυτούς και η 37χρονη Νατάλια Ουσμάνοβα που, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι φοβήθηκε πως η εγκατάσταση χαλυβουργίας θα κατέρρεε ολοσχερώς.

«Φοβόμουν πάρα πολύ όταν η εγκατάσταση άρχισε να τρίζει. Είχαμε να δούμε τόσο καιρό τον ήλιο. Ζούσα εκεί κοντά, εργαζόμουν στο εργοστάσιο όλη μου τη ζωή, όμως δεν φανταζόμουν τα όσο τραγικά θα συνέβαιναν» συμπλήρωσε η γυναίκα.

Νωρίτερα, η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη. «Ογδόντα πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά διασώθηκαν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι «αυτοί που ήθελαν να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Κιέβου παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments