Διεθνή

Ρωσία: Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στο Aζοφστάλ για να απομακρυνθούν άμαχοι

Ρωσία: Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στο Aζοφστάλ για να απομακρυνθούν άμαχοι
Η Ρωσία παρότι διέψευδε ότι ευθύνεται για το "σφυροκόπημα" στο εργοστάσιο χαλυβουργία, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης κατάπαυση του πυρός έως τις 7 Μαΐου, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εγκαταστάσεις του

Τριήμερη κατάπαυση του πυρός από την Πέμπτη στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Aζοφστάλ, στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Ρωσία ώστε να ανοίξει ανθρωπιστικούς διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων, αν και νωρίτερα είχε διαψεύσει τις επιθέσεις.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08.00 έως τις 18.00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Aζοφστάλ προκειμένου ν’ απομακρυνθούν άμαχοι» δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το καθεστώς στο Αζοφστάλ

Το εργοστάσιο χάλυβα  εξακολουθεί να «κρατάει», παρά τις ανελέητες επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Παρά όλες τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η Μαριούπολη βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχό τους, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το Αζοφστάλ, το προπύργιο – το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη – εξακολουθεί να διατηρείται”, ανέφερε ο Κουλέμπα σε ζωντανή μετάδοση στο Twitter την Τετάρτη.

Σε συνέντευξή του, στο Radio Svoboda, ο Ουκρανός βουλευτής Νταβίντ Αραχάμια επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη φτάσει στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χάλυβα. Ο Αραχάμια, ο οποίος ηγήθηκε της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με τη Ρωσία, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να ανακτήσουν τις επικοινωνίες με ουκρανικά μαχητικά στο Αζοφστάλ, αφού έχασαν την επαφή μαζί τους νωρίτερα την Τετάρτη.

Οι στρατιώτες και οι πολίτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αζοφστάλ συνεχίζουν να υφίστανται «ατελείωτες επιθέσεις» από τις ρωσικές δυνάμεις, είπε ο Κουλέμπα, τονίζοντας ότι τα συνεχόμενα πυρά πυροβολικού και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Έκκληση Ζελένσκι σε ΟΗΕ να «σώσει» τους τραυματίες

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να «σωθούν» οι τραυματίες που βρίσκονται στον χώρο της χαλυβουργίας Aζοφστάλ, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές των εγκαταστάσεων αυτών.

Επίθεση με θερμοβαρικές βόμβες στο Aζοφστάλ

Η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα στο βιομηχανικό συγκρότημα στο Αζοφστάλ και την επιχείρηση εφόδου στις εγκαταστάσεις, με το Κρεμλίνο να διαψεύδει και πάλι την εισβολή και το δήμαρχο της πόλης να εκφράζει ανησυχία για τους εγκλωβισμένους αμάχους.

Νωρίτερα, ρωσόφωνοι αυτονομιστές δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες από αυτό που φαίνεται να είναι έκρηξη θερμοβαρικής βόμβας στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ.

Το ορόσημο της 9ης Μαΐου

Ρωσικά μαχητικά πετούν σε σχηματισμό Ζ στον ουρανό της Μόσχας κάνοντας πρόβες για τη μεγάλη παρέλαση της 9ης Μαΐου, επέτειο της νίκης επί των Ναζί. Κι ενώ στη Δύση πληθαίνουν τα σενάρια για μια σημαντική ανακοίνωση την ημέρα εκείνη, το Κρεμλίνο διαψεύδει τις εκτιμήσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κηρύξει γενική επιστράτευση και γενικευμένο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση κήρυξης πολέμου. Έχουμε ήδη απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Όχι, πρόκειται για ανοησίες», λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όμως το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη και για το λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η εκκαθάριση των δρόμων της πόλης από συντρίμμια και νεκρούς.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση προπαγάνδας περί μεγάλης ρωσικής νίκης και απελευθέρωσης του πληθυσμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments