Διεθνή

Επισιτιστική κρίση: “Μπλοκαρισμένοι” 25 εκατομμύρια τόνοι σιταριού στην Ουκρανία – Αδύνατη η εξαγωγή τους

Επισιτιστική κρίση: “Μπλοκαρισμένοι” 25 εκατομμύρια τόνοι σιταριού στην Ουκρανία – Αδύνατη η εξαγωγή τους
Εκτός από τα προβλήματα μεταφοράς και εξαγωγών, ορατός είναι ο κίνδυνος και της έλλειψης χώρων αποθήκευσης ενόψει και της νέας συγκομιδής

Σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν “μπλοκάρει” στην Ουκρανία, λόγω των καταστροφών σε υποδομές, αλλά και των αποκλεισμένων λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Η αδυναμία εξαγωγών θεωρείται, από την αρμόδια υπηρεσίας,  ως ο κύριος παράγοντας πίσω από τις υψηλές τιμές των τροφίμων που έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν υποχωρήσουν ελαφρά τον Απρίλιο, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αραβοσίτου (καλαμποκιού) στον κόσμο τη σεζόν 2020/21 και ο έκτος στις εξαγωγέας σιταριού, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών.

«Είναι μια σχεδόν τραγική κατάσταση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που θα μπορούσαν να εξαχθούν, αλλά δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα, απλώς και μόνο λόγω έλλειψης υποδομής και αποκλεισμού των λιμανιών», ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του FAO, στον Τομέα Αγορών και Εμπορίου σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη μέσω του Zoom, Josef Schmidhuber.

Ένα άλλο θέμα είναι και η πληρότητα των σιλό, αλλά και οι καταστροφές που έχουν υποστεί από τις συγκρούσεις, καθώς όπως επισημαίνεται, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις αποθήκευσης κατά την επόμενη συγκομιδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς όπως εκτιμάται οι συνθήκες συγκομιδής αν και δύσκολες, ωστόσο δεν είναι τραγικές.

Η Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, αναγκάστηκε να εξάγει σιτηρά με τρένο στα δυτικά σύνορα ή από τα μικρά λιμάνια του ποταμού Δούναβη και όχι δια θαλάσσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε στο Reuters ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την άνοδο των τιμών των τροφίμων και την αναζήτηση λύσεων μαζί με άλλους εταίρους.

«Θα βοηθούσε πραγματικά τον κόσμο αν μπορούσαμε να εκκενώσουμε αυτό το σιτάρι (από την Ουκρανία)», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι τιμές των τροφίμων να ανέβουν και να ξεφύγουν από τις προσιτές τιμές, οδηγώντας σε περισσότερη πείνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments