Διεθνή

Ημέρα της Νίκης: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τίμησαν τη νίκη επί του ναζισμού

Ημέρα της Νίκης: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τίμησαν τη νίκη επί του ναζισμού

Πηγή Φωτογραφίας: The Guardian Nigeria News

Ημέρα της Νίκης: Ο Εμανουέλ Μακρόν τίμησε την Κυριακή στο Παρίσι την 77η επέτειο από τη νίκη των Συμμάχων επί της Ναζιστικής Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τίμησε την Κυριακή στο Παρίσι την 77η επέτειο από τη νίκη των Συμμάχων επί της Ναζιστικής Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945.

Οι φετινές τελετές για την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ωστόσο αποκτούν σε όλη την Ευρώπη ειδική σημασία με δεδομένο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της γερμανικής Bundestag Μπέρμπελ Μπας έφτασε στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σολτς: Η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο – Ο Πούτιν παραποιεί την ιστορία

Σε τηλεοπτική ομιλία του, με αφορμή την 77η επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επικαλέστηκε για άλλη μια φορά τη «μέγιστη αλληλεγγύη» προς την Ουκρανία. Παράλληλα, λαμβάνει όπως είπε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες πολλών πολιτών για περαιτέρω κλιμάκωση και επανέλαβε ότι δεν θα γίνει τίποτα που θα έβλαπτε τη Γερμανία περισσότερο από τη Ρωσία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, αν και εκδήλωσε την ανησυχία τους για τον κίνδυνο της κλιμάκωσής του.

«Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε περισσότερα από 60 εκατομμύρια θύματα. Οι Γερμανοί διέπραξαν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό να βιώνει κανείς ότι σήμερα, 77 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου, η ωμή βία παραβιάζει και πάλι το νόμο στην καρδιά της Ευρώπης, ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει στην Ουκρανία άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μετατρέπει πόλεις σε ερείπια και επιτίθεται ακόμη και σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν», αναφέρει ο κ. Σολτς στο μήνυμά του.

Ο καγκελάριος μιλά ξεκάθαρα για «παραποίηση της ιστορίας και ντροπή» από πλευράς Πούτιν, αναφερόμενος στο ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξισώνει τον δικό του «βάρβαρο επιθετικό πόλεμο» με τον αγώνα κατά του εθνικοσοσιαλισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments