Πολιτική

GPO: Μπροστά η ΝΔ με 8% διαφορά – Πόλεμος και ακρίβεια τα κυριότερα προβλήματα

GPO: Μπροστά η ΝΔ με 8% διαφορά – Πόλεμος και ακρίβεια τα κυριότερα προβλήματα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
GPO: Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, η Νέα Δημοκρατία οδηγεί σταθερά την κούρσα των κομματικών προτιμήσεων των πολιτών, με τη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ  να σημειώνει μια μικρή κάμψη.

Τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO παρουσιάσθηκαν χθες. Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, η Νέα Δημοκρατία οδηγεί σταθερά την κούρσα των κομματικών προτιμήσεων των πολιτών, με τη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ  να σημειώνει μια μικρή κάμψη. Την ίδια στιγμή, ο ρωσσοουκρανικός πόλεμος και η ακρίβεια θεωρούνται ως τα σημαντικότερα προβλήματα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας GPO. Το δείγμα ήταν πανελλαδικό. Αποτελείτο από 1200 άτομα και των δύο φύλων. Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 5 – 7 Μαΐου.   Τα αποτελέσματά της φιλοξενήθηκαν στην ιστοσελίδα powergame.gr

Πόλεμος και ακρίβεια τα πιο σοβαρά ζητήματα

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανακατατάξεις στις προτεραιότητες της κοινής γνώμης αναφορικά με τα προβλήματα που την ενδιαφέρουν περισσότερο και που τα αξιολογεί ως πιο σημαντικά.

Η τρέχουσα πανδημία έχει πάει να αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα της κοινής γνώμης. Ο πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία και η άνοδος των τιμών σε βασικά αγαθά απασχολούν κυρίως την κοινή γνώμη.

Πρόθεση ψήφου

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών. Η διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 8%,  ποσοστό που δείχνει μια ελαφρά αλλά αξιοσημείωτη μείωση σε σχέση με τα ευρήματα της προηγούμενης έρευνας που διενήργησε η GPO.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,8% έναντι 22,8% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει το ποσοστό του οριακά ενδυναμωμένο, κατά 0,6%.

Η τρίτη θέση καταλαμβάνεται από το Κίνημα Αλλαγής με 12,6%. Ακολουθούν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, τα οποία συγκεντρώνουν 5,9%, 4,6% και 2,4% αντιστοίχως.

Ωστόσο, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. 50,4% των πολιτών εκτιμά ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και, άρα, να πραγματοποιηθούν οι εθνικές βουλευτικές εκλογές σε έναν περίπου χρόνο., σε αντίθεση με το 40,3% των ερωτηθέντων, ο οποίοι πιστεύουν πως πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Τέλος ως προς την δημοφιλία πολιτικών προσώπων, Ν. Διένδιας, Κ. Πιερρακάκης, Τ. Θεοδωρικάκος, Μ. Βορίδης, Β. Κικίλιας και Κ. Χατζηδάκης καταλαμβάνουν τις έξι πρώτες θέσεις.

Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Νομό Χανίων. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων Κηφισιάς και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πραγματοποίησε, ως αριστούχος υπότροφος, μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και, εν συνεχεία, αναγορεύθηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην Πολιτική Θεωρία. Έχει διδάξει, ως εντεταλμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Πολιτειολογία και Διεθνείς σχέσεις. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά έντυπα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ζωή, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο