Διεθνή

ΝΑΤΟ: Ανακοινώνει την ένταξη της η Φινλανδία- Ακολουθεί και η Σουηδία

ΝΑΤΟ: Ανακοινώνει την ένταξη της η Φινλανδία- Ακολουθεί και η Σουηδία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΝΑΤΟ: Την υποψηφιότητα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα [12/5] ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός της χώρας

Την υποψηφιότητα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα [12/5] Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε, αλλά και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να είναι κοινή και θα γίνει περί τις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την προεδρία. Αναλυτές προεξοφλούν πως θα είναι υπέρ της ένταξης στο NATO.

Ο κ. Νιινίστε, τακτικός συνομιλητής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, όπως και η σοσιαλδημοκράτισσα κυρία Μαρίν, έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πράσινο φως που αναμένεται να ανάψει ο πρόεδρος της Φινλανδίας θα βάλει στη θέση του ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ, ενόψει της απόφασης το Σάββατο των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού. «Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να επιτεθούν σε μια γειτονική χώρα. Άρα, αν ρωτάτε πώς βλέπουν την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας, αν γίνει αυτό, η απάντησή μου σε αυτούς είναι: “εσείς το προκαλέσατε, κοιταχτείτε στον καθρέφτη”», είπε ο Σάουλι Νιινίστο.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, που δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση της, ίσως ανακοινώσει κι αυτή σήμερα την υποστήριξή της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση η πολιτική ηγεσία της χώρας θα ενωθεί πίσω από τον κοινό στόχο καθιστώντας τυπική διαδικασία την επίσημη απόφαση του Προέδρου μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι που αναμένεται την Κυριακή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η ένταξή της, όπως και αυτή της Σουηδίας, που επίσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης, θεωρείται ότι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

«Ο πρόεδρος Πούτιν νόμιζε ότι θα προκαλέσει διχασμό, αλλά πέτυχε το αντίθετο», δήλωσε χθες η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογο της, Μπόρις Τζόνσον. «Στεκόμαστε σήμερα εδώ, πιο ενωμένοι από ποτέ με τη φιλοδοξία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments