Πολιτική

Κατρίνης: Αξιόπιστος σύμμαχος δεν σημαίνει άβουλος σύμμαχος

Κατρίνης: Αξιόπιστος σύμμαχος δεν σημαίνει άβουλος σύμμαχος
Κατρίνης: «Θα πρέπει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχουν καθαρές σχέσεις. Αξιόπιστος σύμμαχος δεν σημαίνει βουβός και άβουλος σύμμαχος» σημείωσε ο κ. Κατρίνης.

«Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει, παρά τις όποιες ενστάσεις έχει, την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής για τη χώρα, δεν υπάρχουν, όμως, περιθώρια για απώλεια στρατηγικών συμμαχιών» τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, απαρίθμησε τις ενστάσεις που έχει το κόμμα του ως εξής:

  •  «Στην απάλειψη του άρθρου 51 του ΟΗΕ για τη νόμιμη άμυνα, που είναι σημαντική, γιατί αίρει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τη Συνθήκη των Παρισίων και νομιμοποιεί το δικαίωμα στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά για την προβολή νόμιμης άμυνας απέναντι σε μια υπαρκτή απειλή.
  • Στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, ούτε αναγράφεται ότι αυτά θα αποδέχονται τα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναερίου χώρου, που είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για εμάς αφού συνδέεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
  • Στην ευκαιρία που χάθηκε να ενταχθούν τα αεροδρόμια της Σκύρου και της Λήμνου στην Ελληνο-Αμερικανική αμυντική συμφωνία. Να απαιτήσει η χώρα μας και να πετύχει περισσότερες εγκαταστάσεις στα νησιά του Αιγαίου, με προφανή οφέλη για την εθνική ασφάλεια».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία που, αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ήττα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας, όπως είπε.

«Θα πρέπει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχουν καθαρές σχέσεις. Αξιόπιστος σύμμαχος δεν σημαίνει βουβός και άβουλος σύμμαχος» σημείωσε ο κ.Κατρίνης.

Επίσης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και στο Κογκρέσο, να αναδειχθούν οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, η επιθετικότητα, η περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και κυρίως η συμπεριφορά της στη Λιβύη, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στη Συρία και στην Ουκρανία, αναφερόμενος στις 1.266 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου και τις 88 υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά από την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν έως σήμερα.

Τόνισε, δε, πως «η Ελλάδα, μια δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να καλείται να κάνει παραχωρήσεις και υποχωρήσεις απέναντι σε μια ξεκάθαρα επεκτατική και αναθεωρητική δύναμη που κινείται, σαφέστατα, εκτός του δυτικού συστήματος ασφαλείας».

Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, είπε: «Το προσωπικό πολιτικό σας μέγεθος δεν συγκρίνεται ούτε πρόκειται ποτέ να συγκριθεί με το μέγεθος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε υπερηφάνεια και εθνική αξιοπρέπεια στους Έλληνες πολίτες».

Σε ό,τι αφορά στις αναφορές του κ. Τσίπρα στο 1990 και στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Κατρίνης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθεί ότι, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το κόμμα του μαζί με τη Νέα Δημοκρατία είχαν παραπέμψει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Καταλόγισε υποκριτική στάση στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας αυτό που είχε πει ο αποχωρήσας πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάιατ, ότι «η αναγέννηση της συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ως λόγο καταψήφισης σήμερα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας την Τουρκία. Την ελληνογαλλική όμως συμφωνία που προστατεύει τη χώρα απέναντι στην τουρκική απειλή, για ποιο λόγο την καταψήφισε; Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν αποτελεί πεδίο άσκησης ιδεοληψιών» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ότι οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε κάθε κίνηση που γίνεται για ειρήνευση και διευθέτηση των διαφορών στη βάση πάντα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου μπορούσε να αναλάβει και είχε αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες με διεθνή απήχηση και εμβέλεια. Η χώρα πρέπει να ξαναβρεί αυτή τη δυνατότητα, αυτό το βηματισμό. Γιατί αυτός που είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, κύριε Μητσοτάκη, δεν στέκεται ποτέ ακίνητος» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments