Οικονομία

Diesel κίνησης: Η έκπτωση έφερε… ζήτηση – Άνοδος κατά 17% στη κατανάλωση

Diesel κίνησης: Η έκπτωση έφερε… ζήτηση – Άνοδος κατά 17% στη κατανάλωση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Αρχείου

Diesel κίνησης: Η έκπτωση που έχει εφαρμοστεί από την κυβέρνηση, που φτάνει στα 15 λεπτά το λίτρο στο diesel κίνησης, έχει αξιοποιηθεί σε τεράστιο βαθμό από τους Έλληνες οδηγούς

Η έκπτωση που έχει εφαρμοστεί από την κυβέρνηση, που φτάνει στα 15 λεπτά το λίτρο στο diesel κίνησης, έχει αξιοποιηθεί σε τεράστιο βαθμό από τους Έλληνες οδηγούς.

Το εν λόγο μέτρο ανακούφισης έχει φέρει μια μικρή διαφοροποίηση στις τσέπες των καταναλωτών από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς είδαν τις τιμές, σε καλό ποσοστό, μειωμένες.

Παρόλο που το Brent συνεχίζει να έχει υψηλές τιμές και να “πιέζει” τα καύσιμα στην αύξηση, με το πετρέλαιο κίνησης να έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση και να είναι πιο υψηλή από ό,τι πριν από τα μέτρα κατά της ακρίβειας (επιδότηση καυσίμων, έκπτωση), η ζήτηση για το diesel κίνησης κατέγραψε άνοδο κατά 17% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ σε θετική τροχιά κινείται και ο Μάιος.

Που θα φθάσουν οι τιμές – Ποιοι επηρεάζονται από το ακριβό diesel

Η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 1,90 ευρώ το λίτρο επηρεάζοντας αδιαμφισβήτητα την οικονομική δραστηριότητα και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Κατά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ως «οξύμωρο» το γεγονός ότι οι τιμές βαίνουν αυξανόμενες ακόμη και εάν η διεθνής τιμή του Brent παραμένει σταθερή ή σημειώνει μικρή πτώση.

Αν και δεν λείπουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, η τρέχουσα τιμή επηρεάζεται πρωτίστως από τo Brent και τις χρηματιστηριακές πιέσεις καθώς και από την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές στο παρελθόν, όταν το Brent κάλπαζε και πάλι δεν βλέπαμε πάντα τόσο υψηλές τιμές στην εγχώρια λιανική.

Τα ακριβά καύσιμα αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και το ακριβό diesel επηρεάζει την ανάκαμψη καθώς κινεί κρυφά και φανερά νήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Τα βυτιοφόρα, τα τρένα και τα φορτηγά κινούνται όλα με ντίζελ. Το καύσιμο χρησιμοποιείται επίσης σε βιομηχανίες όπως η γεωργία, η μεταποίηση, τα μέταλλα και η εξόρυξη. Οι υψηλότερες τιμές μεταφράζονται σε πιο ακριβά αγαθά, καθώς αυτά τα υψηλότερα κόστη καυσίμων μετακυλίονται σε ολόκληρη τη λιανική αγορά και κατ’ επέκταση στους καταναλωτές.

Οι υψηλότερες τιμές του diesel υποδεικνύουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια, τα οποία τώρα έχουν επιπλέον κίνητρα να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους, όμως από την άλλη, οι υψηλότερες πτήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στενότητα στην αγορά βενζίνης, ωθώντας ακόμη υψηλότερα τις ήδη υψηλές τιμές που βλέπουν οι καταναλωτές στην αντλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments