Διεθνή

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Είμαστε υπέρ του ανοιχτού ΝΑΤΟ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Είμαστε υπέρ του ανοιχτού ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: liberal.gr

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άλλαξε τελείως το αφήγημα για την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλάζει το αφήγημα για Σουηδία και Φινλανδία. Ο Ερντογάν είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια του για τυχόν είσοδο των δύο χωρών στην συμμαχία. Παρόλα αυτά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του από Σουηδία και Φινλανδία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης,  ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Ωστόσο κατηγόρησε τις εν λόγω σκανδιναβικές χώρες ότι στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι εφαρμόζουν εμπάργκο οπλικών συστημάτων κατά της Τουρκίας. «Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, όμως είμαστε υπέρ του ανοιχτού ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είχε αναφέρει ο Ερντογάν

«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν “ξενώνες” για τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Ερντογάν αντέδρασε και για τη «γενική άδεια» που έδωσαν οι ΗΠΑ για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις των εδαφών της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «περιφερειακό τμήμα του PKK».

«Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ’ όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία.

Έστειλε εξοπλισμό και πυρομαχικά με φορτηγά. Τώρα ακούμε για τέτοια πράγματα. Ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βόρεια Συρία, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το PKK ή το YPG. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε χώρες που φαίνονται φιλικές. Κάνετε λάθος, κάντε τα βήματά σας σωστά. Θα τους τα αναλύσουμε στις μελλοντικές μας συναντήσεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σουηδία και Φινλανδία μίλησαν με Τουρκία για τις αντιρρήσεις Ερντογάν

Μετά τις δηλώσεις αυτές, οι δύο χώρες συζήτησαν με την Τουρκία το Σάββατο στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments