Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Η απόφαση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας θα είναι ιστορική”

Στόλτενμπεργκ: Η απόφαση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας θα είναι ιστορική”
Στόλτενμπεργκ: "Αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτή η απόφαση θα είναι ιστορική και θα ενισχύσει την κοινή μας ασφάλεια", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ

“Αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτή η απόφαση θα είναι ιστορική και θα ενισχύσει την κοινή μας ασφάλεια”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ενωμένοι, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς πρόσφατα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Πρόσθεσε ότι χθες το βράδυ οι ηγεσίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενημέρωσαν για τις αιτήσεις τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. «Εναπόκειται στα κράτη αναποφασίσουν την πορεία τους. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση κι αν λάβουν» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Όλα τα κυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δρόμο τους. Αν αποφασίσουν να ενταχθούν θα είναι ιστορική στιγμή. Θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο μπορεί να νικήσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ανέφερε πως η Μόσχα δεν πετυχαίνει στους στρατιωτικούς στόχους της, απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και το Χάρκοβο και ότι καθυστερεί την επίθεσή της στο Ντονμπάς.

Φινλανδία: Καταθέτει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία. Το κοινοβούλιο αναμένεται την Δευτέρα να προβεί στην επικύρωση της απόφασης της Κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο, η χώρα εισέρχεται στην Βορειοατλαντική συμμαχία, μία απόφαση που συγκρούεται, τόσο με την Τουρκία, όσο και με την Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρές πολιτικές ουδετερότητας και στη συνέχεια μη ευθυγράμμισης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως πρόκληση της Μόσχας. nato-1-800x450-1

Η επικοινωνία του προέδρου της Φινλανδίας με τον Ρώσο ομόλογο το

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν τον ενημέρωσε για την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είχε συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ο Νιινίστο είπε στον Πούτιν ότι η Φινλανδία σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο το Bloomberg.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments