Διεθνή

Reuters: Προς το τέλος της η πολιορκία του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Reuters: Προς το τέλος της η πολιορκία του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Mail

Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση Ουκρανών τραυματισμένων στρατιωτών, με την Ουκρανία να κάνει λόγο για ρωσική προπαγάνδα

Η ουκρανική μονάδα που βρισκόταν κάτω από το χαλυβουργείο Aζοφστάλ στη Μαριούπολη δήλωσε τη Δευτέρα ότι η φρουρά της εκπλήρωνε εντολές για να σώσει τις ζωές στρατευμάτων, μια προφανής ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία πλησιάζει στο τέλος της όπως εκτιμά το πρακτορείο Reuters.

Οι μάχες στο Aζοφστάλ στην ερειπωμένη Μαριούπολη συμβολίζουν την ουκρανική αντίσταση σε όλη τη σχεδόν τριών μηνών εισβολή της Ρωσίας. Οι περισσότεροι άμαχοι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο τεράστιο εργοστάσιο της σοβιετικής εποχής απομακρύνθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Για να σωθούν ζωές, ολόκληρη η φρουρά της Μαριούπολης εφαρμόζει την εγκεκριμένη απόφαση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης και ελπίζει στην υποστήριξη του ουκρανικού λαού», ανέφερε το Σύνταγμα Αζόφ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το βασικό είναι να αντιληφθείτε όλους τους κινδύνους. Υπάρχει σχέδιο Β; Είστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό το σχέδιο που πρέπει να αφήνει περιθώριο για την εκπλήρωση των καθορισμένων αποστολών και τη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας του προσωπικού;» είπε ο διοικητής της, Ντένις Προκοπένκο σε ένα βίντεο που συνόδευε την ανάρτηση.

«Είναι το ανώτατο επίπεδο επίβλεψης των στρατιωτών. Πόσω μάλλον όταν την απόφασή του υιοθετεί η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση», πρόσθεσε.

Ο Προκοπένκο δεν διευκρίνισε τι ενέργειες έκαναν . Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα ώρες αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να απομακρυνθούν οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες σε μια ιατρική μονάδα στην πόλη Νοβοαζόφσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη Μαριούπολη κατά τη διάρκεια μηνών πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις που κατέστρεψαν το λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας, μια πόλη περίπου 400.000 κατοίκων. 

Οι τελευταίοι υπερασπιστές, συμπεριλαμβανομένων πολλών που τραυματίστηκαν, άντεχαν για εβδομάδες σε αποθήκες κάτω από το Azovstal, ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια στην Ευρώπη.

Η Ουκρανία πάντως έκανε λόγο για προπαγάνδα, αναφερόμενη στις ανακοινώσεις της Ρωσίας περί εκεχειρίας στο Αζοφστάλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments