Διεθνή

ΗΠΑ: Παίρνουν θέση για την άμβλωση επιχειρήσεις και CEOs της Wall Street

ΗΠΑ: Παίρνουν θέση για την άμβλωση επιχειρήσεις και CEOs της Wall Street

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΗΠΑ: Το ζήτημα των αμβλώσεων έχει γίνει μείζονος σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις της χώρας βγήκαν στους δρόμους

Το ζήτημα των αμβλώσεων έχει γίνει μείζονος σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις της χώρας βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για τη “διαμάχη” που έχει ξεσπάσει για τη  διαφαινόμενη ανατροπή του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαιώματος στον τερματισμό της κύησης από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει και στην πολιτική συζήτηση στο δρόμο για τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, όμως για πρώτη φορά φέρνει την επιχειρηματική Αμερική στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να καλείται να τοποθετηθεί και να διαλέξει στρατόπεδο.

Πραγματικά, μέχρι τώρα πολλές επιχειρήσεις και CEOs της Wall Street είχαν εμφανιστεί να παίρνουν θέση πάνω σε ακανθώδη κοινωνικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ο έλεγχος της οπλοκατοχής. Όμως, οι αμβλώσεις ήταν η εξαίρεση, καθώς κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει και υποστηρίξει την άποψη του. Πλέον αυτό φαίνεται να αλλάζει, καθώς ο αναβρασμός που επικρατεί στην κοινωνία και το χάσμα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα πιέζει και τις επιχειρήσεις να «σπάσουν» την φαινομενική τουλάχιστον ουδετερότητα τους.

Εξάλλου η ανατροπή της νομοθεσίας, με αφορμή την συνταγματική απόφαση ορόσημο Roe vs Wade του 1973, πράγματι μπορεί να δημιουργήσει νέα κοινωνικά δεδομένα που οι φορείς και οι επιχειρήσεις δύσκολα μπορούν να αγνοήσουν.

Παίρνουν θέση μεγάλες εταιρίες για την άμβλωση

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στην Αμερική είναι το δικαίωμα στην άμβλωση, μιας και οι βαθιές συντηρητικές απόψεις που υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό, έφεραν ένα μεγάλο διχασμό.

Πολλοί δεν το συζητούσαν ανοιχτά, μιας και το θεωρούν ως ταμπού, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες παίρνουν θέση, ένδειξη ότι επικρατεί μια νέα γενιά με διαφορετικές προσδοκίες.

Λίγες ώρες μετά τη διαρροή του σχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να ανατραπεί προηγούμενη απόφασή του που προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση, πολλές αμερικανικές εταιρείες αντέδρασαν δημοσίως.

Ζημιά για την οικονομία

Οι οργανώσεις υπέρ των αμβλώσεων υποστηρίζουν πως σε καθαρά επιχειρηματικούς όρους η αγορά ζημιώνεται οικονομικά από την στέρηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Ενδεικτικά το Institute for Women’s Policy Research σε έκθεση του έχει υπολογίσει πως σε πολιτειακό επίπεδο η στέρηση του δικαιώματος στην άμβλωση, ο οποία οδηγεί σε μη επιθυμητές γεννήσεις παιδιών, κοστίζει στις πολιτείες τουλάχιστον 105 δισ. δολάρια το χρόνο μέσα από την μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Αντιστοίχως η στέρηση ωρομισθίων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό αυξάνει την ανέχεια και μειώνει τα επίπεδα κατανάλωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments