People

Νέα έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει πως φοιτητές αφήνουν στην άκρη τις σπουδές τους και πιάνουν δουλειά

Νέα έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει πως φοιτητές αφήνουν στην άκρη τις σπουδές τους και πιάνουν δουλειά

Πηγή Φωτογραφίας: Times Higher Education- Inc. Magazine

Ποσοστά συμμετοχής εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ

Η κολεγιακή εκπαίδευση θεωρείται το εισιτήριο για μια καλύτερη καριέρα με υψηλότερες αμοιβές. Κι όμως, αυτές τις μέρες υπάρχουν πολλές καλές ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία, με ή χωρίς να έχοχυν στα χέρια τους πτυχίο. Τον Απρίλιο, οι εργοδότες ήθελαν να καλύψουν 428.000 θέσεις εργασίας οπότε αύξησαν και τους μισθούς κατά 5,5%. Για μερικούς εγγεγραμμένους φοιτητές, αυτό είναι ένα δελεάρ και πολύ δύσκολο για να αντισταθεί κανείς.

«Οι μαθητές επιλέγουν να κερδίζουν χρήματα αντί να μαθαίνουν αυτή τη στιγμή», είπε πρόσφατα ο Daniel Rosensweig, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαδικτυακής εκπαίδευσης Chegg, σε μια συνέντευξη του στο «TechCheck».

«Οι μαθητές επιλέγουν να κερδίσουν χρήματα αντί να μάθουν αυτή τη χρονική στιγμή»

Παρακολουθούν λιγότερα μαθήματα, ώστε να μπορούν να εργάζονται περισσότερες ώρες και μερικοί από αυτούς παρατάνε εντελώς τις σπουδές τους, είπε συγκεκριμένα.

«Και πραγματικά δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις, σωστά; Είναι μια έξυπνη, συνετή επιχειρηματική απόφαση γι ‘αυτούς αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή,  εάν οι μισθοί τους διπλασιαστούν και τριπλασιαστούν, γιατί να μην πάρουν αυτά τα χρήματα και να δώσουν περισσότερες ώρες και να παρακολουθήσουν λιγότερα μαθήματα ή και καθόλου», υπογράμμισε ο Rosensweig.

Ποσοστά συμμετοχής εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ

Λιγότεροι μαθητές επέστρεψαν ξανά φέτος στις σχολές τους μειώνοντας τις εγγραφές προπτυχιακών σπουδών κατά άλλο 3,1% από πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Εκκαθάρισης Σπουδαστών με βάση στοιχεία που σύλλεξαν από κολέγια.

Ο αριθμός των προπτυχιακών σπουδαστών στο κολέγιο είναι τώρα μειωμένος κατά 6,6% σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια – απώλεια άνω του 1 εκατομμυρίου φοιτητών.

Το 17% των σημερινών φοιτητών δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει και το 19% δεν είναι σίγουρο για τα επόμενα σχέδιά του, σύμφωνα με έρευνα του Intelligent.com, η οποία συμμετείχαν στη δημοσκόπηση 1.250 φοιτητές τον περασμένο Απρίλιο. Μάλιστα οι μαθητές που πλησιάζουν στην αποφοίτησή τους είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι περισσότεροι αναφέρουν την ισχυρή αγορά εργασίας ως την αιτία — το 31% των μαθητών που σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν το σχολείο δήλωσαν ότι θέλουν να επωφεληθούν από τις αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης και να εξασφαλίσουν μια σίγουρη δουλειά.

Και όμως, μελέτες δείχνουν ότι οι απόφοιτοι κολεγίου θα κερδίσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια περισσότερο κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους

«Η πιθανή απώλεια των κερδών και των μελλοντικών κερδών αυτών των φοιτητών είναι σημαντική, κάτι που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το έθνος συνολικά τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Doug Shapiro, διευθυντής του National Student Clearinghouse Research Center.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών που έχουν ολοκληρώσει τη Δωρεάν Αίτηση για Ομοσπονδιακή Φοιτητική Βοήθεια, ή FAFSA, για το επόμενο έτος μειώθηκε κατά 12,3% σε σχέση με τα στοιχεία πριν ένα χρόνο, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έκθεση του National College Attainment Network  και το Γραφείο της Ομοσπονδιακής Φοιτητική Βοήθεια.

Για φοιτητές με χαμηλό εισόδημα, το κόστος ευκαιρίας είναι ακόμη μεγαλύτερο. «Η προοπτική να απορρίψετε μια καλά αμειβόμενη εργασία σας κοστίζει περισσότερο εάν το οικογενειακό σας εισόδημα είναι πενιχρό», δήλωσε.

Ωστόσο, «αυτά τα δεδομένα παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα για τους μαθητές που δεν φοιτούν», πρόσθεσε ο DeBaun. Ιστορικά, μόνο το 13% των ατόμων που εγκαταλείπουν το κολέγιο επιστρέφουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του National Student Clearinghouse, και ακόμη λιγότεροι από αυτούς αποφοιτούν.

«Χαίρομαι που υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που βρίσκουν δουλειά», πρόσθεσε ο Cody Hounanian, διευθυντής στο Student Debt Crisis Centre. Αλλά «αν χάσουμε την αξία της εκπαίδευσης, μπορεί να βρεθούμε εκτεθειμένοι στο μέλλον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments