Οικονομία

Κομισιόν προβλέψεις: Υψηλές τιμές ενέργειας μέχρι το 2025

Κομισιόν προβλέψεις: Υψηλές τιμές ενέργειας μέχρι το 2025

Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki

Κομισιόν προβλέψεις: Σε μελέτη της, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι έρχονται υψηλές τιμές ενέργειας μέχρι το 2025.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το υπόλοιπο του 2022 και σε μικρότερη έκταση έως το 2024-25». Η Κομισιόν αναφέρεται έμμεσα και στα μέτρα για τη μείωση των τιμών ρεύματος πoυ έχει ανακοινώσει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπληρώνονται κάποιες προϋποθέσεις.

«Ορισμένα κράτη – μέλη εξετάζουν να μειώσουν προσωρινά τις τιμές του ρεύματος, καθιερώνοντας τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα όποια τέτοια μέτρα πρέπει να είναι σχεδιασμένα με τρόπο συμβατό με τις συνθήκες της ΕΕ, ιδιαίτερα χωρίς περιορισμό των διασυνοριακών εξαγωγών και με σεβασμό των κανόνων για την κρατική βοήθεια. Τέλος, σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, τα έσοδα (congestion revenues) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν έκτακτα μέτρα για τους καταναλωτές», σημειώνεται.

Η μελλοντική λειτουργία της ενέργειας

Σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία της αγοράς ενέργειας, η Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι «έχει εντοπίσει μία σειρά από θέματα που αξίζουν να αναλυθούν περαιτέρω». Τα θέματα αυτά σχετίζονται με τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών, την ενίσχυση της ανταπόκρισης της ζήτησης και των μηχανισμών ευελιξίας, τις επενδύσεις σε δραστηριότητες χαμηλού άνθρακα και τις καινοτόμες λύσεις για υποδομές.

Η Κομισιόν καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει στο τέλος Μαΐου να εγκρίνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Τα μέτρα για τις αγορές φυσικού αερίου:

Δυνατότητα για τα κράτη μέλη να επεκτείνουν προσωρινά τη ρύθμιση των τιμών τελικού καταναλωτή σε ευρύ φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών και της βιομηχανίας. Προσωρινή διακοπή λειτουργίας της αγοράς και μέτρα έκτακτης ανάγκης ρευστότητας για την υποστήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας των αγορών εμπορευμάτων, με πλήρη τήρηση των διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις. Χρησιμοποίηση της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου μέσω εθελοντικών κοινών αγορών και μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Τα μέτρα για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

Η δυνατότητα ανακατανομής των υπερκερδών (ουρανοκατέβατα κέρδη) για την υποστήριξη των καταναλωτών επεκτείνεται για να καλύψει την επόμενη περίοδο θέρμανσης. Τα έσοδα από την περίοδο υψηλής συγκέντρωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της υποστήριξης των καταναλωτών. Προσωρινή επέκταση των ρυθμιζόμενων τιμών λιανικής για την κάλυψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για περιφέρειες με πολύ περιορισμένη διασύνδεση, δυνατότητα εισαγωγής επιδοτήσεων για το κόστος καυσίμων στην παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σχεδιαστεί με τρόπο συμβατό με τις Συνθήκες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την απουσία περιορισμών στη διέλευση συνοριακών εξαγωγών, την τομεακή νομοθεσία και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments