Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν “συμβουλεύουν” τις τηλεπαρουσιάστριες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν “συμβουλεύουν” τις τηλεπαρουσιάστριες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους

Πηγή Φωτογραφίας: bbc

Για συμβουλή προς τις γυναίκες παρουσιάστριες έκανε λόγο ο εκπρόσωπο του Υπουργείου των Ταλιμπάν για την Πρόληψη της Βίας και την Προαγωγή της Αρετής, ωστόσο έχει υπογραφεί διάταγμα που θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Μαΐου - Η τιμωρία για μη εφαρμογή δεν έχει γίνει γνωστή Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απόφαση ως "συμβουλή" - δεν είναι σαφές τι θα συμβεί σε όποιον δεν συμμορφωθεί.

Οι Ταλιμπάν  διέταξαν γυναίκες παρουσιάστριες της Αφγανικής τηλεόρασης και όσες εμφανίζονται στην οθόνη να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν βγαίνουν στον αέρα.

Τα μέσα ενημέρωσης ενημερώθηκαν για το διάταγμα την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος της θρησκευτικής αστυνομίας στο BBC Pashto.

Η απόφαση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου δόθηκε εντολή σε όλες τις γυναίκες να φορούν πέπλο στο πρόσωπο δημόσια, διαφορετικά κινδυνεύουν να τιμωρηθούν.

Οι περιορισμοί γίνονται αυστηρότεροι για τις γυναίκες – απαγορεύεται να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα κηδεμόνα και τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλείνουν για τα κορίτσια.

Μια Αφγανή δημοσιογράφος που εργάζεται για έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στην Καμπούλ, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι συγκλονίστηκε όταν άκουσε τα τελευταία νέα.

«Μας ασκούν έμμεση πίεση για να σταματήσουμε να παρουσιάζουμε στην τηλεόραση», είπε στο BBC.Πώς μπορώ να διαβάσω τις ειδήσεις με καλυμμένο το στόμα μου; Δεν ξέρω τι να κάνω τώρα – πρέπει να εργαστώ, είμαι ο τροφοδότης της οικογένειάς μου.” Το νέο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Μαΐου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο του Υπουργείου των Ταλιμπάν για την Πρόληψη της Βίας και την Προαγωγή της Αρετής.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απόφαση ως “συμβουλή” – δεν είναι σαφές τι θα συμβεί σε όποιον δεν συμμορφωθεί.

«Με βάση πληροφορίες που έλαβε το Tolo news, η εντολή έχει εκδοθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης στο Αφγανιστάν», ανέφερε το ειδησεογραφικό κανάλι.

Η απόφαση επικρίνεται ευρέως στο Twitter, με πολλούς να την αποκαλούν ένα ακόμη βήμα των Ταλιμπάν για την προώθηση του εξτρεμισμού.

Μετά την ανάκτηση της εξουσίας τον περασμένο Αύγουστο, μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, οι Ταλιμπάν είχαν σταματήσει να εκδίδουν νέους νόμους για το τι πρέπει να φορούν οι γυναίκες.

Αυτό δημιούργησε ελπίδες ότι θα κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, μια βαθιά συντηρητική και πατριαρχική χώρα, αυτή τη φορά πιο ευέλικτα.

Πολλές γυναίκες εξακολουθούσαν να φορούν την μπούρκα, αλλά στις μεγαλύτερες πόλεις ήταν επίσης συνηθισμένο να βλέπουν γυναίκες να συνεχίζουν να φορούν μαντίλα.

Ωστόσο, στις αρχές Μαΐου, το Υπουργείο Πρόληψης της Βίας και Προαγωγής της Αρετής ανακοίνωσε ότι όλες οι γυναίκες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους δημόσια, και έδειξε ότι η μπούρκα θα ήταν το ιδανικό ρούχο για να επιτευχθεί αυτό.

Όποιος αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση κινδυνεύει με μια κλιμακούμενη σειρά τιμωριών.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται σε ορισμένες θέσεις εργασίας στο Αφγανιστάν, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, αλλά πολλές άλλες έχουν διαταχθεί να μην επιστρέψουν στη δουλειά τώρα που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία.

Η χώρα έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση και λιμό υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι η επανέναρξη της αναπτυξιακής χρηματοδότησης και το ξεκλείδωμα των παγωμένων μετρητών εξαρτάται από την καλύτερη μεταχείριση των γυναικών.

Αλλά οι πρώτες ελπίδες ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να χαλαρώσουν την προσέγγισή τους έχουν διαβρωθεί εν μέσω ενδείξεων ότι οι σκληροπυρηνικοί στην ομάδα έχουν το πάνω χέρι.

Δημοσιογράφος στην Καμπούλ που μίλησε στο BBC ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι σχεδιάζουν να σταματήσουν την έξοδο των γυναικών από τα σπίτια για οποιαδήποτε δουλειά. “Θέλουν οι γυναίκες να ζουν σαν φυλακισμένες στο σπίτι. Κάθε μέρα εξέδιδαν διατάγματα εναντίον μας – δεν νομίζω ότι μπορούμε να επιβιώσουμε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments