Διεθνή

ΗΠΑ: “Ναι” από το Κογκρέσο στη βοήθεια Μπάιντεν ύψους 40 δις δολαρίων στην Ουκρανία

ΗΠΑ: “Ναι” από το Κογκρέσο στη βοήθεια Μπάιντεν ύψους 40 δις δολαρίων στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: NDTV

Το "πακέτο" περιλαμβάνει επίσης 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας παγκοσμίως λόγω της σύγκρουσης

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία την Πέμπτη στέλνοντας το νομοσχέδιο στον Λευκό Οίκο για να υπογράψει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς η Ουάσιγκτον αγωνίζεται να διατηρήσει τη ροή της στρατιωτικής βοήθειας σχεδόν τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Γερουσία ψήφισε με 86-11 υπέρ του πακέτου στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, μακράν το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία μέχρι σήμερα. Και οι 11 αρνητικές ψήφοι ήταν από Ρεπουμπλικάνους.

“Αυτό είναι ένα μεγάλο πακέτο και θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του ουκρανικού λαού καθώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του”, δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, προτρέποντας να υποστηριχθεί το έκτακτο νομοσχέδιο για τις συμπληρωματικές δαπάνες πριν από την ψηφοφορία.

“Με το πέρασμα αυτής της έκτακτης βοήθειας, η Γερουσία μπορεί τώρα να πει στον ουκρανικό λαό: ότι βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Πραγματική βοήθεια. Σημαντική βοήθεια. Βοήθεια που θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι Ουκρανοί θα είναι νικητές”, είπε ο Σούμερ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για τις δαπάνες στις 10 Μαΐου, αλλά ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ αρνήθηκε να επιτρέψει μια γρήγορη ψηφοφορία. Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ελέγχουν στενά τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία, αλλά οι κανόνες της Γερουσίας απαιτούν ομόφωνη συναίνεση για να προχωρήσουν γρήγορα σε τελική ψηφοφορία για τα περισσότερα νομοθετήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός ΆμυναςΛόιντ Όσριν είχαν προτρέψει τους νομοθέτες να εργαστούν γρήγορα, λέγοντας στους ηγέτες του Κογκρέσου σε επιστολή τους ότι ο στρατός είχε αρκετά κεφάλαια για να στείλει όπλα στο Κίεβο μόνο μέχρι την Πέμπτη 19 Μαΐου.

Όταν ο Μπάιντεν υπογράψει το νομοσχέδιο για τις συμπληρωματικές δαπάνες, θα φέρει το συνολικό ποσό της αμερικανικής βοήθειας που εγκρίθηκε για την Ουκρανία σε πολύ περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Το πακέτο περιλαμβάνει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στην ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού, των όπλων και της υποστήριξης. 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αμερικανικού εξοπλισμού που στάλθηκε στην Ουκρανία και 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Διοίκησης.

Επιπλέον, η νομοθεσία εγκρίνει άλλα 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε Προεδρική Αρχή Απόσυρσης, η οποία επιτρέπει στον Μπάιντεν να εξουσιοδοτήσει τη μεταφορά άρθρων και υπηρεσιών από μετοχές των ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου ως απάντηση σε έκτακτη ανάγκη.

Περιλαμβάνει επίσης 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας παγκοσμίως λόγω της σύγκρουσης και σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα ταμείο οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments