Πολιτική

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απίθανοι ισχυρισμοί και απειλές για τις προκλητικές πτήσεις στην Αλεξανδρούπολη

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απίθανοι ισχυρισμοί και απειλές για τις προκλητικές πτήσεις στην Αλεξανδρούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: military-history.fandom

Θρασύτατη η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο διάβημα της Ελλάδας για την προκλητική πτήση κοντά στην Αλεξανδρούπολη

Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας «πλήρως αβάσιμους τους ισχυρισμούς» του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, το οποίο σε μία σκληρή ανακοίνωσή του καταδίκασε με έντονο τρόπο την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, σε ερώτηση για τις ανακοινώσεις της Ελλάδας περί παραβίασης του εναέριου χώρου, απάντησε:

«Αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και δυτικά του Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής στις 18 Μαΐου 2022.

Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας, χρησιμοποιώντας την ένταση που προκλήθηκε από τις δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών, η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να συμμετάσχει τόσο σε διμερείς όσο και σε ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στις οποίες απέχει από τη συμμετοχή της εδώ και ένα χρόνο».

Η οργισμένη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως πρωτοφανή την παραβίαση από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη και προχώρησε σε έντονο διάβημα και ενημέρωση των συμμάχων της Ελλάδας σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μα

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Νέες παραβιάσεις

Δεν ήταν μόνο η πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη. Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments