Άποψη

«Κοκτέιλ πολιτικών» πριν από τις κάλπες

«Κοκτέιλ πολιτικών» πριν από τις κάλπες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι στην πορεία προς τις κάλπες είναι, πλέον, προφανές ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνδυάσει την αποδοτικότητα της Κυβέρνησης σε διάφορους τομείς για να ενισχύσει το μήνυμα προς τους Πολίτες.

«Θα ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία και θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας» ήταν μια αποστροφή του λόγου του Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στο Βόλο. Προφανώς και μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων και την αναζήτηση της…γωνίας σε κάθε ομιλία πολιτικού, πολλώ δε μάλλον του Πρωθυπουργού, περνούν απαρατήρητες κάποιες αναφορές αποκαλυπτικές για τη στρατηγική και τις προθέσεις τους. Όπως η πιο πάνω, από τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Πολίτες στο Βόλο.

Οι επισκέψεις

Πρώτον και κύριο: αυτή καθαυτή η επίσκεψη και ο τύπος της επίσκεψης (επαφή με τον κόσμο, συζήτηση, ανάδειξη τοπικών επιτυχιών, παρουσίαση γενικής εικόνας) θα είναι το μοντέλο που θα επικρατήσει για το επόμενο διάστημα. Κυρίως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις επισκέψεις-περιοδείες που θα πραγματοποιήσει, αλλά και από τα κυβερνητικά στελέχη που θα κληθούν σε ειδικούς ρόλους και αποστολές να μεταφέρουν σε όλη την Ελλάδα το κυβερνητικό αφήγημα και να συνομιλήσουν με τις τοπικές κοινωνίες για τα πεπραγμένα αλλά και για το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη ημέρα.

Η επιλογή

 Τι «έκρυβε» όμως η αναφορά του Πρωθυπουργού; Η επισήμανση «θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας» δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε ευκαιριακή. Αποκαλύπτει δε, τη στρατηγική επιλογή του Μαξίμου για το πώς θα επικοινωνήσει με τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Και μάλιστα, στη συνέχεια της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος ως προς τη στρατηγική αυτή. Είπε, εξηγώντας για το «κυβερνητικό έργο»: «ένα έργο το οποίο έχει εθνικά χαρακτηριστικά, περιφερειακά χαρακτηριστικά και τοπικά χαρακτηριστικά. Η Κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε μόνο με τα μεγάλα, με τις εθνικές πολιτικές, τη μείωση των φόρων και των εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με τα μικρά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο».

Συνδυασμός πολιτικών

Είναι σαφές ότι, στην πορεία προς τις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ υιοθετούν το μοντέλο παρουσίασης των αποτελεσμάτων που είχαν οι «συνδυασμένες πολιτικές» σε διάφορους τομείς οι οποίες αθροιστικά δημιούργησαν μια διαφορετική εικόνα.

Οι πολλαπλές κρίσεις, ξεκάθαρα, ανέτρεψαν τις πολιτικές στρατηγικές. Ενώ στην αρχή η επιτυχής διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας ήταν στο προσκήνιο, σιγά-σιγά εκτοπίστηκε ως παράγραφος στα πεπραγμένα. Και τούτο όχι διότι λόγω κακής διαχείρισης στα επόμενα κύματα, αλλά διότι, καλώς, ή κακώς η πανδημία πέρασε σε δεύτερο και τρίτο πλάνο. Και πλέον τα αποτελέσματα της διεθνούς κρίσης και του πολέμου δημιουργούν νέα δεδομένα.

Ενίσχυση του μηνύματος

Αυτά ακριβώς τα δεδομένα εξασθενούν και σημαντικές επιτυχίες της κυβέρνησης, οι οποίες υπό ομαλές συνθήκες θα αποτελούσαν από μόνες τους μεμονωμένα και ισχυρά επικοινωνιακά της όπλα, μοιάζουν σαν να μην αρκούν στους πολίτες: ανάπτυξη της οικονομίας, αυξήσεις σε μισθούς, μείωση φόρων, μείωση εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ, βελτίωση οικονομικών δεικτών, έξοδος από εποπτεία, πορεία προς ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας κλπ.

Πλην όμως, όλα αυτά τα θετικά γεγονότα «ροκανίζονται» από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και το οικονομικό επιτελείο το γνωρίζουν και γι’ αυτό σημειώνουν: «Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα, την αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στον κόσμο που να μην πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της αύξησης του κόστους ζωής. Θα τα λύσουμε και αυτά τα προβλήματα όμως. Από τον Ιούλιο θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα περιορίσει σε ανεκτά επίπεδα τις αυξήσεις».

Παράλληλα με την Οικονομία, ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος λέγοντας: «Ξέρουμε ότι μας έπεσαν πάρα πολλά και αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά πιστεύω με πείσμα και μεθοδικότητα τις ξεπερνάμε, θα ξεπεράσουμε και τις τωρινές δυσκολίες της ενεργειακής κρίσης. Έχουμε δρομολογήσει ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πολύ σύντομα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βλέπουν τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».

Το παζλ

Στην πορεία προς τις κάλπες λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ θα επιχειρήσουν να συνθέσουν ένα πάζλ: με Εθνικές και διεθνείς επιτυχίες, με οικονομικά δεδομένα, με κοινωνικές κατακτήσεις και με πολιτικές μακράς πνοής. Το τρίπτυχο: «τι κάναμε-τι μπορούμε στο μέλλον να κάνουμε-και τι θα μπορούσε να είχε συμβεί (αν ήταν κυβέρνηση ή διαχειριζόταν τις κρίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ)» θα είναι η πυξίδα. Διότι στην Κυβέρνηση, εκτιμούν ότι σε πολλούς τομείς έγινα τόσα πολλά που μπορούν  να συνθέσουν εικόνα προσωπικής αξιοπιστίας του Πρωθυπουργού, αλλά και κυβερνητικής διαχειριστικής συνέπειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments