Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Σοσιαλιστικό τσάι κατά του κορωνοïού

Βόρεια Κορέα: Σοσιαλιστικό τσάι κατά του κορωνοïού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα δύο μόνο έθνη στον κόσμο που δεν έχουν εμβολιάσει κανέναν από τους πολίτες της.

Η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα δύο μόνο έθνη στον κόσμο που δεν έχουν εμβολιάσει κανέναν από τους πολίτες της. Το υποτυπώδες σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, ο εξασθενημένος πληθυσμός και η έλλειψη βασικών ιατρικών προμηθειών την καθιστούν επικίνδυνα ευάλωτη σε μια τρομερή πανδημική κρίση. Ωστόσο, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με σοβαρή εξάπλωση της covid – 19 που οδηγεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν να λάβει μέτρα, τα οποία είναι κάπως πρωτότυπα.

Η Βόρεια Κορέα δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του κορωνοιού, αλλά προτίμησε να κλείσει τα εθνικά σύνορά της, προκειμένου να απομονωθεί και να προστατευθεί από τον θανατηφόρο ιό. Τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η διεθνής κοινότητα έκανε επανειλημμένες προσφορές βοήθειας, αλλά το κομμουνιστικό καθεστώς τις απέρριψε.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ηγέτης του ολοκληρωτικού καθεστώτος,  έδωσε εντολή για «επείγουσα πρόληψη επιδημίας». Πλέον, τα μέτρα περιλαμβάνουν πανεθνικό lockdown και ο Κιμ εθεάθη στα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας  να φοράει προστατευτική μάσκα.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει τώρα ένα ξέσπασμα της covid-19 και ο πληθυσμός της, που δεν έχει λάβει εμβόλια και δεν έχει πρόσβαση σε κατάλληλα φάρμακα, καλείται να στραφεί σε εναλλακτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσει τον ιό. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ταχύτατη εξάπλωση του ιού, η πολιτική ηγεσία κάνει λόγο για «φαύλο ιό» και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ομιλούν για «πυρετό», που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατανάλωση τσαγιού και βοτάνων.

Η επιλογή αυτή του σοσιαλιστικού καθεστώς δεν είναι τυχαία. Απορρέει από τη μαρξιστική αντίληψή του, σύμφωνα με την οποία ο κορωνοιός αποτελεί μέρος του καπιταλιστικού εποικοδομήματος και «όχημα» των φιλελεύθερων οικονομιών, που επιδιώκουν τον κοινωνικό εγκλεισμό και την προώθηση των υλικών συμφερόντων πανίσχυρων φαρμακευτικών εταιρειών. Η εξέλιξη της νόσου και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαίνονται, όμως, να επαληθεύουν το ερμηνευτικό σχήμα του ολοκληρωτικού καθεστώτος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments