Διεθνή

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Δεν υπάρχουν στοιχεία μετάλλαξης του ιού

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Δεν υπάρχουν στοιχεία μετάλλαξης του ιού

Πηγή Φωτογραφίας: theguardian

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάλλαξης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, ωστόσο προειδοποιεί ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει στοιχεία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η μολυσματική ασθένεια που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική τείνει να μην αλλάζει.

Η Ρόσαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας της ευλογιάς που αποτελεί μέρος του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, είπε σε  ενημέρωση ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως χαμηλότερες με αυτόν τον ιό, αν και η αλληλουχία του γονιδιώματος των περιπτώσεων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας επιδημίας.

Τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα στο πρόσφατο ξέσπασμα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν ήταν σοβαρά.

Τα κρούσματα είναι άτυπα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς συμβαίνουν σε χώρες όπου ο ιός δεν κυκλοφορεί τακτικά. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τον ιό.

ΠΟΥ: Αναμένει αύξηση των κρουσμάτων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι αναμένει να εντοπίσει περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η ασθένεια συνήθως δεν εντοπίζεται.

Μέχρι το Σάββατο, 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί από 12 κράτη μέλη που δεν είναι ενδημικά για τον ιό, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση και συστάσεις τις επόμενες ημέρες στις χώρες για τον μετριασμό του η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συμβαίνει μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε στενή σωματική επαφή με περιπτώσεις που είναι συμπτωματικές», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια μολυσματική ασθένεια που είναι συνήθως ήπια και είναι ενδημική σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, επομένως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα με μέτρα όπως η αυτοαπομόνωση και η υγιεινή.

«Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει τώρα είναι ότι έχει εισχωρήσει στον πληθυσμό ως σεξουαλική μορφή, ως μορφή των γεννητικών οργάνων, και εξαπλώνεται όπως και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, γεγονός που ενίσχυσε τη μετάδοσή του σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Ντέιβιντ Χέιμαν.

Ο Χέιμαν είπε ότι μια διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξετάσει τι πρέπει να μελετηθεί σχετικά με το ξέσπασμα και να κοινοποιηθεί στο κοινό, συμπεριλαμβανομένου του εάν υπάρχει ασυμπτωματική εξάπλωση, ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και τις διάφορες οδούς μετάδοσης.

Είπε ότι η συνεδρίαση συγκλήθηκε «λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης». Η επιτροπή δεν είναι η ομάδα που θα πρότεινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, την υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία ισχύει για την πανδημία COVID-19.

Είπε ότι η στενή επαφή ήταν η βασική οδός μετάδοσης, καθώς οι τυπικές βλάβες της νόσου είναι πολύ μολυσματικές. Για παράδειγμα, οι γονείς που φροντίζουν άρρωστα παιδιά κινδυνεύουν, όπως και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, γι’ αυτό ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν ομάδες που θεραπεύουν ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων χρησιμοποιώντας εμβόλια για την ευλογιά, έναν σχετικό ιό.

Τόνισε ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων δεν έμοιαζε με τις πρώτες μέρες της πανδημίας του COVID-19 γιατί δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί ή που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως εξάνθημα και πυρετό, θα πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους, είπε.

«Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments