Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν – Αυτή είναι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν – Αυτή είναι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ευλογιά των πιθήκων: Τη χορήγηση εμβολίου σε υγειονομικούς, στην περίπτωση που έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Τη χορήγηση εμβολίου σε υγειονομικούς, στην περίπτωση που έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα [24/5].

Επίσης, θα εμβολιάζονται και οι στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν συστήνεται ο οριζόντιος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Συστάσεις ECDC προς την Ευρώπη να ετοιμάσει εμβόλια

Σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να προχωρήσει τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σχετικά με τις στρατηγικές που πρέπει να προετοιμάσουν για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού αντιμετώπισης της ευλογιάς των πιθήκων, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων.

Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια διασταυρούμενη προστασία έναντι της ευλογιάς. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για να προστατευθούν από μια πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC που εδρεύει στη Στοκχόλμη σημείωσε ότι δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε αυτό το στάδιο και είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ιατρική επιστημονική κοινότητα είναι σε εγρήγορση από την ευλογιά των πιθήκων, μιας και τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και άπαντες ψάχνουν τον τρόπο επώασης.

Μάλιστα έχει βγει από το συρτάρι το ενδεχόμενο επιστροφής περιοριστικών μέτρων όπως αυτών που επιβλήθηκαν για τον κορονοϊό. Ήδη ορισμένες χώρες το έχουν επιχειρήσεις, με τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), αλλά και το Βέλγιο να κάνουν το πρώτο βήμα.

Παράλληλα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν απαντήσεις στο πώς εμφανίστηκε μετά από τόσα χρόνια ένας τέτοιος ιός ενώ αναπάντητο παραμένει το πώς και το γιατί τον Μάρτιο του 2021, ο ΠΟΥ πραγματοποίησε προσομοίωση για ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων που θα ξεκινούσε στις 15/05/2022. monkeypox_virus-test “Δεν χρειάζεται ο ίδιος φόβος που είχαμε με τον Covid”

Καθησυχαστικός για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που αυξάνονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ εμφανίστηκε ο επικεφαλής μονάδας Covid και καθηγητής του John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, καθώς όπως είπε είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και 70 χρόνια και οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments