Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Πηγή Φωτογραφίας: qz.com/reuters/eurokinissi

Η αυξητική εμφάνιση των κρουσμάτων της ιογενούς λοίμωξης έχει θέσει σε συναγερμό τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές

Κώδωνα κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων κρούουν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι παγκοσμίως, για την ιογενή λοίμωξη που είναι πιο κοινή στη δυτική και κεντρική Αφρική.

Από το Σάββατο, έχουν αναφερθεί 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς από 12 κράτη μέλη που δεν είναι ενδημικά για τον ιό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι αναμένει να εντοπίσει περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η ασθένεια δεν εντοπίζεται συνήθως και θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τις χώρες για τον μετριασμό της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα ακόλουθα είναι όσα είναι γνωστά για το τρέχον ξέσπασμα και τον σχετικό κίνδυνο της ευλογιάς των πιθήκων:

Πόσο επικίνδυνη είναι

Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός αυτή τη στιγμή, δήλωσε αξιωματούχος δημόσιας υγείας των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση την Παρασκευή.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, πόνους και εμφανίζεται με ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα.

Σχετίζεται με την ευλογιά, είναι συνήθως πιο ήπιο, ιδιαίτερα το δυτικό αφρικανικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε σε ένα κρούσμα στις ΗΠΑ, το οποίο έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, είπε ο αξιωματούχος.

Ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο ο ιός SARS-CoV-2 που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία COVID-19.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τρέχον ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εξαπλώνεται μέσω στενής δερματικής επαφής με άτομο που έχει ενεργό εξάνθημα. Αυτό θα διευκολύνει τον περιορισμό της εξάπλωσής του μόλις εντοπιστούν λοιμώξεις, είπαν οι ειδικοί.

“Ο COVID μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού και είναι εξαιρετικά μολυσματικός. Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει με την ευλογιά των πιθήκων”, δήλωσε ο Δρ Μάρτιν Χιρς από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει τώρα είναι ότι έχει εισχωρήσει στον πληθυσμό ως σεξουαλική μορφή, ως μορφή των γεννητικών οργάνων, και εξαπλώνεται όπως και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, γεγονός που ενίσχυσε τη μετάδοσή του σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο Reuters, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Ντέιβιντ Χέιμαν.

Τι απασχολεί τους ειδικούς υγείας

Τα πρόσφατα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι άτυπα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς συμβαίνουν σε χώρες όπου ο ιός δεν κυκλοφορεί τακτικά. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν την προέλευση των σημερινών κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τον ιό.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Υπήρξαν επίσης κρούσματα στον Καναδά και την Αυστραλία και ένα μεμονωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε στη Βοστώνη, με αξιωματούχους δημόσιας υγείας να λένε ότι περισσότερα κρούσματα είναι πιθανό να εμφανιστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι θα μπορούσαν να προκύψουν περισσότερες μολύνσεις, καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για φεστιβάλ, πάρτι και διακοπές κατά τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες στην Ευρώπη και αλλού.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τις λοιμώξεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρχίσει να εμβολιάζει εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο κατά τη φροντίδα ασθενών με το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, το οποίο μπορεί επίσης να προστατεύσει από την ευλογιά των πιθήκων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι έχει αρκετό εμβόλιο κατά της ευλογιάς αποθηκευμένο στο Στρατηγικό Εθνικό Απόθεμά της για να εμβολιάσει ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Υπάρχουν αντιιικά φάρμακα για την ευλογιά που θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων υπό ορισμένες συνθήκες, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ .

Γενικότερα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη στενή προσωπική επαφή με κάποιον που πάσχει από εξανθήματα ή που δεν είναι καλά καλά. Τα άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να απομονωθούν και να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.

«Οι ιοί δεν είναι κάτι καινούργιο και αναμενόμενο», δήλωσε η Άντζελα Ράσμουσεν, ιολόγος στον Οργανισμό Εμβολίων και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στον Καναδά.

Η Ράσμουσεν είπε ότι ένας αριθμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων παγκόσμιων ταξιδιών, καθώς και η κλιματική αλλαγή, έχουν επιταχύνει την εμφάνιση και την εξάπλωση των ιών. Ο κόσμος είναι επίσης περισσότερο σε εγρήγορση για νέα κρούσματα κάθε είδους μετά την πανδημία του COVID, είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments